Синя коалиция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 9: Ред 9:


== Парламентарни избори 2009 ==
== Парламентарни избори 2009 ==
На [[Парламентарни избори в България (2009)|Парламентарни избори в България]] коалицията е регистрирана под номер 19. Синята коалиция и [[Българска нова демокрация]] (БНД) подписват споразумение за подкрепа на общи мажоритарни кандидати. [[Движение Гергьовден]], което се отказва от участие в изборите, обявява, че подкрепя Синята коалиция.
На [[Парламентарни избори в България (2009)|Парламентарни избори в България]] коалицията е регистрирана под номер 19. Синята коалиция и [[Българска нова демокрация]] (БНД) подписват споразумение за подкрепа на общи мажоритарни кандидати. [[Движение Гергьовден]], което се отказва от участие в изборите, обявява, че подкрепя коалицията. На 19 юни коалицията подписва споразумение с ромската партия Щит за съвместно явяване на парламентарните избори.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 18:38, 19 юни 2009

Синята коалиция е политическа коалиция, създадена в началото на 2009 г. от пет десни партии: Демократи за силна България (ДСБ), Обединени земеделци, Българска социалдемократическа партия (БСДП), Радикалдемократическа партия и Съюз на демократичните сили (СДС).

Първоначално, съюз сключват партиите ДСБ и СДС, а впоследствие към тях се присъединяват и останалите. Коалицията се представлява от лидера на СДС Мартин Димитров.

Европейски избори 2009

В официалната регистрация на Синята коалиция на Изборите за Европейски парламент през 2009 не фигурира името на СДС. Бившият председател на СДС, Пламен Юруков, регистрира самостоятелно СДС за евроизборите, докато в съда тече процедура по регистрация на новото ръководство на СДС.[1] Това определя новият председател на СДС Мартин Димитров заедно с лидера на ДСБ Иван Костов да са съпредседатели на Синята коалиция.[2]

В бюлетината за изборите Синята коалиция е регистрирана под номер 11. Спечелва едно място в Европейския парламент. Второ място ще получи, когато влезне в сила Договора от Лисабон, при който броят на евродепутатите на България ще бъде увеличен с един.

Парламентарни избори 2009

На Парламентарни избори в България коалицията е регистрирана под номер 19. Синята коалиция и Българска нова демокрация (БНД) подписват споразумение за подкрепа на общи мажоритарни кандидати. Движение Гергьовден, което се отказва от участие в изборите, обявява, че подкрепя коалицията. На 19 юни коалицията подписва споразумение с ромската партия Щит за съвместно явяване на парламентарните избори.

Източници

Външни препратки