Въображение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ro:Imaginaţie
Alexbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ja:想像力
Ред 37: Ред 37:
[[id:Imajinasi]]
[[id:Imajinasi]]
[[it:Immaginazione]]
[[it:Immaginazione]]
[[ja:想像力]]
[[lt:Vaizduotė]]
[[lt:Vaizduotė]]
[[nl:Verbeeldingskracht]]
[[nl:Verbeeldingskracht]]

Версия от 12:02, 21 юни 2009

Въображението е психичен познавателен процес на преобразуване на съхранения от миналото в мозъчната кора опит и създаване на нови образи за неща, които човек лично не е възприемал.

Физиологична основа

В основата на въображението лежи механизмът на асоциациите, по-точно създават се нови съчетания между временните нервни връзки в кората на главния мозък.

Особености, свойства и качества

Конструкциите на въображението се отнасят до три главни обекти: обекти, които съществуват в действителността, но не са възприемани от индивида (образи при възпроизвеждащото въображение); обекти, които не съществуват в действителността, но тяхното съществуване е възможно, тъй като не противоречи на обективните, природни закони (образи при творческото въображение); обекти, които не съществуват и не могат да съществуват, тъй като това противоречи на природните закони (фантазните образи); Фантазните образи са синтезирани от елементи на придобити по-рано по непосредствен път обикновени представи. Начините за изграждането им са:

- Аглутинация - интегриране на представите за отделните части на различин предмети. - Неволево (пасивно,непреднамерено) - образите възникват спонтанно, самоволно, без предварително поставена цел за създаването им. Съновиденията са проява на неволево въображение. - Волево (активно,преднамерено) - характеризира с целенасоченост, избирателност на създаване на образите.

Външни препратки

Източници

  • Милкова, Румяна "Психология", изд "Антос"

Шаблон:Психология-мъниче