Плацентни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м [[Категория:Плацентни|
Редакция без резюме
Ред 30: Ред 30:
[[hr:Viši sisavci]]
[[hr:Viši sisavci]]
[[hu:Méhlepényesek]]
[[hu:Méhlepényesek]]
[[mk:Вистински цицачи]]
[[id:Eutheria]]
[[id:Eutheria]]
[[it:Eutheria]]
[[it:Eutheria]]

Версия от 01:08, 29 юни 2009

Шаблон:Таксо начало животно

   Шаблон:Таксо картинка
   Шаблон:Таксо класификация начало
       Шаблон:Таксо царство
       Шаблон:Таксо тип
       Шаблон:Таксо клас
       Шаблон:Таксо подклас
   Шаблон:Таксо класификация край

Шаблон:Таксо край Плацентни са инфраклас на Бозайниците от царството на животните. Заедно с торбестите образуват подклас Theria.

Те са развили специален орган — плацента за снабдяване на ембриона с кислород и храна. Това им позволява да раждат достатъчно едри и развити малки. Бременността им е продължителна и зародишите се развиват в матка. Този подклас обединява повечето живеещи днес бозайници. Температурата на тялото им е постоянна. В момента заедно с птиците са доминиращи животни на сушата, във въздуха и до голяма степен във водата. Имат сложно поведение и устройство. В зависимост от устройството им плацентните бозайници се делят на много разреди.

Разпространение

Плацентните бозайници населяват всички континенти с прилежащите им острови и всички океани и морета. Много диви видове са пренесени от човека на континенти, в които те никога не са съществували - камили, зайци, лисици в Австралия, капибара във Франция. В Азия, Европа и Африка е извършено одомашняване на повечето от известните днес домашни животни използвани както със стопанска цел така и като домашни любимци. По-късно в периода на великите географски открития одомашнените животни съпътстват и човека като по този начин населяват всички континенти.