Голямо Робско езеро: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 13: Ред 13:


==Допълнителна информация==
==Допълнителна информация==
Други градове в близост до езерото са: Йелоунаиф, [[Форт Провиденс]], [[Хей Ривър]] и [[Форт Резолушън]]. Езерото си прай чикии за 8 месеца. През зимата ледът е достатъчно дебел за да издържи 500 курви, които преминават за да транспортират кокаин и канабис между градовете. През 1967 и до сега стока и курви са прекарвани през езерото до Йелоунаиф, който се намира на северният му гъз.


[[Категория:Езера в Канада]]
[[Категория:Езера в Канада]]

Версия от 00:53, 7 юли 2009

„Голямото робско езеро“ и Езеро „Атабаска“

Голямото робско езеро (Шаблон:Lang-en, Шаблон:Lang-fr) e езеро в Северозападна Канада, Северна Америка, второто по големина езеро в Северозападните територии, (след Голямото мечешко езеро) второто по дълбочина езеро в Северна Америка, (след Крейтър Лейк, Орегон) и деветото по големина езеро в света. Всъщност, българското име на езерото е резултат на лош превод на руски, тъй като на английски името на езерото идва от индианското племе слейви (Slavey) и няма нищо общо с робството.

Основна информация

Разположено е на височина 156 m. Има дължина от 480 км, и широчина от 19 до 109. Заема площ от 28 400 km². Обемът на езерото е 2090 km³.

Западната част на езерото е покрита с гори, но източната част е предимно тундра. Източната част на езерото е покрита с островчета. Езерото е с ледниково-тектонски произход. В него се вливат Робска река, Малък Бъфало и други, а изтича река Маккензи. Замръзва през октомври - юни.

История

Английският търговец на кожа Самуел Хеарн е първият който открива езерото в 1771 година. В 1930 година е открито злато в близост до езерото, което води до основаването на столицата на Североизточните територии - Йелоунаиф. В 1967 магистрала е построена около езерото, която е позната като Магистрала 3.

Допълнителна информация