Густав Вигеланд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Файлът „Gustav_Vigeland_-_monument_in_Frogner_Park.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Oxam Hartog поради: No freedom of panorama in the source countr
Редакция без резюме
Ред 52: Ред 52:
[[fi:Gustav Vigeland]]
[[fi:Gustav Vigeland]]
[[fr:Gustav Vigeland]]
[[fr:Gustav Vigeland]]
[[he:גוסטב ויגלאנד]]
[[is:Gustav Vigeland]]
[[is:Gustav Vigeland]]
[[it:Gustav Vigeland]]
[[it:Gustav Vigeland]]

Версия от 09:24, 10 юли 2009

Густав Вигеланд
Gustav Vigeland
норвежки скулптор
Роден
Починал
Густав Вигеланд в Общомедия


Густав Вигеланд (на норвежки Gustav Vigeland, правилен правопис на фамилията по правилата за транскрипции Вигелан) (11 април 186912 март 1943) е норвежки скулптор.

На негово име е наречен паркът "Вигеланд" в Осло.

Биография

Роден е в ферма в град Мандал - малък крайбрежен град в южна Норвегия. Като млад го изпращат в Осло, за да се научи да чете и да работи с дървен материал. Изненадващата смърт на баща му го кара да се върне в Мандал и да помага на семейството си.

Той се връща в Осло през 1888, но този път е решен да стане професионален скулптор. Скулпторът Бриунюлф Бергслийн забелязва таланта на Вигеланд и му дава подкрепа и му помага с практически упражнения. На следващата година той излага първата си творба- Хагар и Ишамел.

Вигеланд прекарва годините от 1891-1896 в пътуване по море. Той минава през Копенхаген, Париж, Берлин и Флоренция. Във френската столица той често ходел до работилницата на Аугуст Родин, а в Италия той разгледал творби от древността и от Ренесанса. В тези години темите, които по късно доминират като негово вдъхновение, а именно смъртта и взаимоотношенията между мъж и жена, се появили. Той прави първата си изложба в Норвегия през 1894 и 1896 година, която изложба получава множество похвали.

До 1902 Вигеланд се занимавал с реставрацията на катедралата Нидарос в Тротхайм. Контактът със Средновековно изкуство спомага за друга често срещана тема в изкуството на Вигеланд: дракона като символ на грях, но също и като природна сила, бореща се срещу човека.

В Осло той намира изоставено студио, където да работи. През 1905 Норвегия става независима от Швеция и като най-известният норвежки скулптор, Вигеланд получава множество поръчки за статуи и бюстове, за да се чества независимостта.

През 1906 Вигеланд предлага модел на варовиков монументален фонтан, който, според първоначалното желание на Комитета на Осло, трябвало да украсява квадрата пред парламента. Неговата творба е приета, но относно това къде да се постави творбата се появил спор и затова завършването на творбата било отложено. През това време Вигеланд разширил проекта и добавил няколко груби статуи, а през 1919 г.- висока гранитна колона.

Паркът на Вигеланд

През 1921 година в Осло решават да разрушат къщата, където Вигеланд живее и да построят библиотека. След дълги спорове на Вигеланд се дава нова сграда от града, където да работи и да живее. В замяна той обещава да дари на града всички свои творби, включващи скулптори, рисунки и модели.

Вигеланд се мести в своето нова студио през 1924 година. То е разположено в парк Фрогнер, които Вигеланд избира за окончателно местоположение на неговия фонтан. През следващите 20 години Вигеланд се отдава на проекта за изложба на своите творби, който по-късно прераства в днешния парк "Вигеланд".

Вигеланд живее и работи в своето студио до своята смърт през 1943 г. Пепелта, останала след кремирането му, още се пази там. Сграда се превръща в музей на Вигеланд.

Външни препратки