Селище от градски тип: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
AHbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: mhr:Ола сынан кугыял
Ред 29: Ред 29:
[[ka:დაბა]]
[[ka:დაბა]]
[[lt:Miesto tipo gyvenvietė]]
[[lt:Miesto tipo gyvenvietė]]
[[mhr:Ола сынан кугыял]]
[[nl:Nederzetting met stedelijk karakter]]
[[nl:Nederzetting met stedelijk karakter]]
[[nn:Urbanliknande busetnad]]
[[nn:Urbanliknande busetnad]]

Версия от 19:09, 10 юли 2009

„Селище от градски тип“ е вид селище, използван в СССР и някои страни от бившия социалистически лагер - Полша, България и други. Критериите за създаване на селища от градски тип са били свързани с броя на жителите и процентния дял на жителите, заети в селското стопанство. Често този тип селища се създава покрай „градообразуващо“ промишлено предприятие или гара.

Терминът „селища от градски тип“ се използва и за описването на села с територия и население за малък град, с обществен градски транспорт и други характерни за градската инфраструктура елементи.

В България селища от градски тип са били създадени със Закона за обявяване на села и селища за градове и селища от градски тип, обнародван в „Държавен вестник“, бр. 73 от 15.09.1964 г. Тогава в страната са обявени само 3 такива селища:

  • Букьовци - село, обявено за селище от градски тип през 1964 г., слято (1970) с други 2 села (едното по-късно отделено) в град Мизия;
  • Бельово - село, обявено за селище от градски тип през 1964 г., преименувано през 1966 г. на Гара Белово, образува град Белово през 1968 г. при сливането си със село Малко Белово;
  • Генерал Николаево - село, обявено за селище от градски тип през 1964 г., образува град Раковски през 1966 г. при сливането си със селата Парчевич и Секирово.

През 1970-те години са селища от градски тип са обявени 30-тина села и промишлени селища. Понастоящем терминът не се използва в териториалното устройство на Република България.

Вижте още