Езикова гимназия „Бертолт Брехт“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 48: Ред 48:




КУР ЗА ЛЕФСКИ !
== История и Основаване ==

ЕГ “Бертолт Брехт” гр.Пазарджик, от откриването си през 1970г.,вече 37 години предлага първокласно езиково обучение на учениците си и големи възможности за реализация. Тук вашите деца имат избор за специализация в 3 езика: немски, английски и френски.

Ние, училищния педагогически персонал заедно с учениците непрестанно усъвършенстваме нашата гимназия, за да става тя все по-светло място в което учениците да чувстват своето присъствие и значимост!

Езикова гимназия “Бертолт Брехт” посажда своите корени назад в далечната 1970г., когато всеотдайни на работата си учители като Спаска Янчева, Пенка Добрева,Светла Иванова и Нина Гагова с ентусиазъм карат училището да заработи.

На първия учебен ден обучението си започват 56 ученика, кандидатствали и приети с изпити по български език и математика. Методисти като Айзенщайн и главния специалист по немски език към МНП Кирил Стоянов указват изключително ценна помощ на нпреподавателите в предизвикателното и трудно начало, и в следващата учебна година се оформя самостоятелна езикова гимназия с преподаване на немски език в сградата на училище “Отец Пайсий”. Броят на паралелките във вече самостоятелната езикова гимназия е 6.

Първият директор на училището е Веса Стоименова, изтъкнат педагог с дългогодишна практика, което е още едно доказателство че училището от самото си отваряне е в ръцете на хора, способни да го поддържат и развиват. Прага на училището, още в неговите начални стъпки, прекрачват и чуждестранните учители Андреас Улих и Йоахим Льове.

Едно училище с перспектива и способности за постигане на високо ниво в обучението и с градящ се авторитет трябва да носи и прилягащо му име. Ето защо по заповед на Президеума на Народното събрание училището приема името на световноизвестният драматург и антифашист Бертолт Брехт.

Интересът към училището е голям. До 1982г. Се приемат по 100 ученика, а от 1983г. По 150. Учениците биват приемани в 4 паралелки учащи немски език,1-английски и 1-френски. От 1989г. Немските паралелки намаляват на 3, английските се увеличават на 2,а френската паралелка се запазва една. Френско изучаващите паралелки стават 2 едва през 1991г.

През годините от отварянето на училището до 1991г. гимназията завършват 20 випуска – общо 2099 зрелостници, от които 1725 в последствие получават висше и полувисше образование. Много от тях получават образованието си в Москва, Ленинград, Берлин, Лайпциг, Дрезден, Рощок, Пасау. Някои от тях се специализират в САЩ и Китай
15 Септевмри 1976г. Е денят в които ЕГ Бертолт Брехт отваря врати в новата си модерна сграда.

В гимназията бързо започва да кипи творчески живот и резултатите скоро излизат на лице.

Излизат:

-вътрешно-училищни методически бюлетини
-лично творчество Младежки искри
-ученически вестник Дебютант (печатан и до днес).

Учителите се утвърждават като основни фигури на преустройство в образователното дело. Ефективно се използва педагогическия опит в работата с учениците, като се постига и разширяване на демократизма в управлението на училището-важните въпроси се обсъждат от ПК,МО, и Педагогическия съвет, които търси мнението на учениците.

Добрата материална база позволи гимназията да бъде домакин на националната конференция по немски език, ръководена от главния специалист по немски език при МНП Кирил Стоянов, съвместно с КИЦ и ГДР в София.

Професионалното обучение в ЕГ “Б.Брехт” започва още с нейното създаване – първоначално в практикумите, а след това и в учебно-професионалния комплекс, а сега и в часовете по Технологии.

Началото е 1975г. Тогава в гимназията са оборудвани кабинети по шивачество и дървообработване, в които ученичките под ръководството на учителките Верка Величкова и Стоянка Трошанова се обучават да кроят и шият, а младежите заедно с учителите Маргарита Иванова и Христо Боянов се учат на изкувството как да обработват дърво. През 1977г. Се въвежда и обучение по специалност Административно обслужване, включваща придобиване на знания и умениа по стенография, машинопис и секретарска практика.

Училищната библиотека се създава през 1974г. с начален фонд 3 600 тома. Днес библиотеката разполага с 20 950 тома, като повече от половината са на немски, френски и английски език. Особено добре са представени отделите Езикознание, Литературознание, Естествени науки, История, Изкуство и Българска художествена литература.



== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 21:57, 18 юли 2009

Тази статия е за гимназията в Пазарджик. За немския поет, драматург и режисьор вижте Бертолт Брехт.

.

Езикова гимназия
„Бертолт Брехт“
Седалище: Пазарджик, България
Основана: 1970
Вид: Езикова гимназия
Директор: Лазар Кишов
Ученици: 1040
Учители: 71
Сайт: http://www.egbb.org

Град Пазарджик, домът на ЕГ „ Бертолт Брехт”, е разположен в Тракийската низина, на 120 километра от столицата на България ,София, и на 36 километра от втория по големина град в страната – Пловдив.

Нашата гимназия е била основана през 1970 година. По начало в нея се е преподавало само на немски език, като до 1982 година учебното ни заведение е приемало ежегодно по 4 класа с интензивно изучаване на Немски език. През 1983 са въведени една паралелка с интензивно изучаване на Английски език и една с интензивно изучаване на Френски език, а от началото на учебната 1989/1990 година, ЕГ „Бертолт Брехт” вече има две английски пралелки. Така, след въведената през 1990/1991 година втора френска паралелка, ежегодният прием на ученици в гимназията е както следва – 4 немски, 2 английски и 2 френски класа.
Днес ЕГ „Бертолт Брехт” има 1040 ученика в 40-те си класа, всеки от които се състои от 26 ученика. Към началото на всяка учебна година гимназията приема по 206 осмокласника, разпределени в 8-те описани по-горе паралелки. След успешно класиране на седмокласниците за прием в гимназията, те постъпват в „ подготвителен клас”, където изключително интензивно изучават чуждия език, който са избрали.(22 часа седмично)През първата си година в гимназията учениците имат и часове по Български език и Литература ( 4 часа седмично), Математика (3 часа седмично), Музика и Изобразително Изкуство ( по 1 час седмично) и Физическа Култура и Спорт ( 2 часа седмично). В края на подготвителния клас учниците държат изпит по избрания език, като при неуспех на изпита те трябва да напуснат гимназията и да посещават друго училище през следващата учебна година като осмокласници.
От 9-ти клас учениците в ЕГ „Бертолт Брехт” започват изучаването на втори чужд език, който може да бъде Английски, Немски или Френски. Започва и предподавнане на избрания първи чужд език по поне 3 общобразователни предмета. Учебната програма вече включва и часове по Биология, География, История, Физика, Химия и Етика и Право.
Обучението на учениците трае до 12 клас, когато, след полагане на зрелостен изпит (матура), те получават своите дипломи за средно образование, с които могат да кандидатсват във ВУЗ в страната и чужбина.
От началото на уебната 1999/2000 година ЕГ „Бертолт Брехт” е една малкото езикови гимназии в страната, които са удобрени от Федерална Република Германия за подготовка и провеждане на изпит по немски език (DSH). Издържалите изпита получават сертификат, който ,освен като доказателство за познания по Немски език, позволява кандидатстването във ВУЗ в Германия, без полагане на други изпити. До този изпит се допускат две паралелки по Немски език, като подбора се извървшва чрез изпит в края на 9-ти клас.
Педагогическото тяло на ЕГ „ Бертолт Брехт” се състои от 71 вискоквалифицирани преподаватели, един директор, три замесник – директора и един дипломиран педагогически съветник. Ние сме горди и с нашите гост-учители от Германия и от Съединените Щати, които допринасят за достигането на отлични познанания по чуждия език и култура.
До днешна дата имаме над 4000 успешно завършили кандидати, които и до днес продължават да се развиват внай-престижните колежи и университети в България и в чужбина. Техният успех енашето уверение за добре свършена работа.


КУР ЗА ЛЕФСКИ !

Външни препратки