Изгрев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Wikislav (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ur:طلوع
Ред 60: Ред 60:
[[simple:Sunrise]]
[[simple:Sunrise]]
[[sv:Soluppgång]]
[[sv:Soluppgång]]
[[ur:طلوع]]
[[wo:Njël]]
[[wo:Njël]]
[[zh:日出]]
[[zh:日出]]

Версия от 14:03, 27 юли 2009

Вижте пояснителната страница за други значения на Изгрев.

Изгрев в Ню Йорк

Изгревът е това време от денонощието, когато дискът на слънцето започва да се появява на изток над хоризонта. Изгревът не бива да се бърка със зората, при която нощното небе започва да изсветлява и която настъпва известно време преди изгрева. Поради рефракцията (пречупването)на слънчевите лъчи в атмосферата, която прави така че слънцето се вижда докато фактически то все още е под хоризонта, както изгревът, така и залезът могат да се третират като зрителна измама.

Привидното въртене в западна посока на Слънцето около Земята след изгрева се дължи на фактическото въртене на Земята около оста ѝ в източна посока. Илюзията за въртенето на Слънцето около Земята е толкова убедителна, че в повечето световни митологии и религии е залегнал геоцентричният модел на света.

Хората считат за изгрев момента, когато над хоризонта се покаже най-горната част от слънчевия диск, а не неговият център. По същия начин за залез се приема моментът, когато не центърът, а последните части от диска изчезнат под хоризонта, като по този начин леко се увеличава продължителността на „деня“ по отношение на „нощта“. Въпреки това, астрономите базират изчисленията си за продължителността на деня именно на моментите, когато центърът на диска пресича хоризонта.

В Северното полукълбо най-късният изгрев настъпва не на зимното слънцестоене (около 21 декември), а в началото на януари. Аналогично, най-ранният изгрев настъпва не на лятното слънцестоене (около 21 юни), а малко по-рано през юни. При движение от екватора към северния полюс моментите на изгрев и залез се променят, както се и променят през различните дни на годината. Включително на екватора моментите на изгрев и залез варират през годината в рамките на няколко минути.

Външни препратки



  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sunrise в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​