Хуан Роман Рикелме: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{футболист
{{футболист
| име на играча = Хуан Роман Рикелме
| име на играча = Хуан Роман Рикелме
| снимка = [[Файл:JR_Riquelme.jpg|200px]]
| снимка = [[Файл:=Riquelme 2009.jpg|150px]]
| прякор = El Maestro(Майсторът)
| прякор = El Maestro(Майсторът)
| цяло име = Хуан Роман Рикелме
| цяло име = Хуан Роман Рикелме

Версия от 12:03, 4 август 2009

Хуан Роман Рикелме
Файл:=Riquelme 2009.jpg
Лична информация
ПрякорEl Maestro(Майсторът)
Роден
Хуан Роман Рикелме
24 юни 1978
Ръст182 см
Постполузащитник
Настоящ отбор
Отбор Бока Хуниорс
Номер10
Юношески отбори
Аржентинос Хуниорс
Бока Хуниорс
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
19962002
20022003
20032007
2007
2008
Бока Хуниорс
Барселона
Виляреал
Бока Хуниорс
Бока Хуниорс
Национален отбор
1997- Аржентина
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .
Хуан Роман Рикелме в Общомедия

Хуан Рома̀н Рикелме е аржентински футболист, национал, състезаващ се в момента в аржентинската топ дивизия, с фланелката на Бока Хуниорс.

Клубна Кариера

Ранен живот

Рикелме е роден в Сан Фернандо, Буенос Айрес, в бедно семейство, но израства в Дон Торкуато. Аржентинските клубове Бока Хуниорс и Ривър Плейт го забелязват, докато е още юноша в отбора на Аржентинос Хуниорс. В крайна сметка през 1995 г. решава да премине в състава на Бока, понеже е бил фен на отбора от дете. Бока плащат $800,000 за неговия подпис. Година по-късно, на 10 ноември 1996 г., Рикелме изиграва своя първи професионален мач срещу отбора на Санта Фе, завършил в победа от 2:0. Две седмици по-късно отбелязва първия си гол за победата на Бока с 6:0 над Уракан.

Барселона

През 2002 г., след седем успешни сезона с Бока Хуниорс, централния полузащитник преминава в отбора на Барселона за сумата от €11 милиона. Скоро след заминаването си от Бока, неговият брат Кристиан, бива отвлечен. Рикелме е водил преговори за неговото връщане и евентуално е платил откуп. Тогавашния треньор на Барселона Луис ван Гаал, описва Рикелме като "покупка на политиката на отбора" и се отнася с него напълно безразлично. В случаите, когато го пуска на терена, Рикелме е с роля да играе по фланговете и факта, че почти винаги е резерва, се отразяват на формата му и така губи шансове за изява в титулярния отбор. Година по-късно е преотстъпен под наем на Виляреал.

Виляреал

В отбора на Виляреал, Рикелме е заобграден от приятели южноамериканци, в това число и капитана на Аржентина Хуан Пабло Сорин. В края на сезон 2004-05, испанския спортен вестник „Марка“ му връчва наградата за „изящен играч“, като също така си спечелва номинация на ФИФА за играч на годината 2005. В стремежа си да го задържат, Виляреал купуват 75% от правата му за около 8 милиона евро и така Рикелме остава във Виляреал за следващите два сезона и сключва договор за четири години.

Футболист № 1 на Южна Америка - 2001