Комиция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м мъниче, меп
Ред 1: Ред 1:
Народни събрания в Древен Рим.Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според имуществен ценз, а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали законите/leges/, първоначално някои от които са били утвърждавани от Сената, избират по-низшите по ранг магистрати и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особенно тежки престъпления , за които можело да бъде получено и смъртно наказание.
'''Комициите''' са народни събрания в [[Древен Рим]]. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според [[имуществен ценз]], а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали първоначално [[закон]]ите (leges), някои от които са били утвърждавани от [[Сенат]]а, избират по-низшите по ранг [[магистрат]]и и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особенно тежки престъпления, за които можело да бъде получено и [[смъртно наказание]].

{{мъниче}}


[[Категория:Древен Рим]]
[[Категория:Древен Рим]]

[[de:Concilium Plebis]]
[[en:Roman assemblies]]
[[he:%D7%90%D7%A1%D7%A4%D7%95%D7%AA_%D7%94%D7%A2%D7%9D_%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%9E%D7%90_%D7%94%D7%A2%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%94]]
[[it:Assemblee romane]]
[[zh:羅馬會議]]

Версия от 11:27, 12 август 2005

Комициите са народни събрания в Древен Рим. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според имуществен ценз, а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали първоначално законите (leges), някои от които са били утвърждавани от Сената, избират по-низшите по ранг магистрати и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особенно тежки престъпления, за които можело да бъде получено и смъртно наказание.