Социалдемократически съюз на Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fi:Socijaldemokratski Sojuz na Makedonija
Ред 27: Ред 27:
[[mk:Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
[[mk:Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
[[pl:Socjaldemokratyczna Unia Macedonii]]
[[pl:Socjaldemokratyczna Unia Macedonii]]
[[ru:Социал-демократический союз Македонии]]
[[ru:СДСМ]]
[[sh:Socijademokratski savez Makedonije]]
[[sh:Socijademokratski savez Makedonije]]
[[sr:Социјалдемократски савез Македоније]]
[[sr:Социјалдемократски савез Македоније]]

Версия от 22:33, 14 август 2009

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (Шаблон:Lang-mk) е една от най-големите политически партии в Република Македония. СДСМ е образувана на 20 април 1991 и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Република Македония. От тогава на начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който се очаква да напусне този пост в полза на Бранко Цървенковски пре пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. Други по-важни членове на партията са Радмила Шекеринска, Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев, Владо Бучковски и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти. Въпреки, че СДСМ е образувана като социалдемократическа партия, нейната ориентация, както и нейните международни връзки я определят по-скоро като либерална формация.

СДСМ e на власт в периода 1992-1998 и от 2002 до 2006.

На парламентарни избори през 2002 година СДСМ спечели 43 от 120-те депутатски места в Събранието на Република Македония, като част от коалицията "За Македония заедно", в която влизат Социалдемократския съюз за Македония и Либералнодемократическата партия. Заедно за Македония е част от по-голяма правителствена коалиция с Демократичен съюз за интеграция.

През ноември 2005 година Тито Петковски, един от най-изтъкнатите членове на СДСМ, се отцепи от партията и сформира Нова социалдемократическа партия. Това е второто отцепване от СДСМ. Първото е от 1993, когато Петър Гошев създава Демократическата партия.

Външни препратки