Път (физична величина): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м „Път - физична величина“ преместена като „Път (физична величина)“
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
<div id="todomessage" class="toccolours" cellspacing="4" style="width:75%; margin:1em auto;">
При разглеждане на материална точка (частица),която се движи праволинейно спрямо земната повърхност, правата, по която се извършва [[движение]]то е оста х.Положителната посока на оста х и нейното начало 0 се избират произволно. Често за начало 0 се взема точката, в която частицата се е намирала в момент t=0, от който започва да се отчита [[време]]то (начален момент). Ако частицата не променя посоката си на движение, удобно е за положителна посока на оста х да се избере посоката на движение. Положението на [[частица]]та в даден момент от времето се определя от нейната [[координата]] х. Координатата х е [[алгебрична величина]]: х>0, когато точката лежи върху положителната част на оста, и х<0, ако точката лежи върху отрицателната част на оста. В момент t<sub>1</sub>,частицата се намира в точка с координата х<sub>1</sub>, а в следващ момент t<sub>2</sub> - в точка с координата х<sub>2</sub>.
[[Картинка:Baustelle.png|left|70px|Табела за ремонт]]
'''Тази статия се нуждае от подобрение.'''<br/>
Необходимо е: ''Пренаписване или сериозна смислова редакция''. Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на <b class="plainlinks">[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|action=edit}} редактиране]</b> и нанесете нужните корекции.<br clear="all"/></div>
[[Категория: Статии за редактиране]]

При разглеждане на материална точка (частица), която се движи праволинейно спрямо земната повърхност, правата, по която се извършва [[движение]]то е оста х. Положителната посока на оста х и нейното начало 0 се избират произволно. Често за начало 0 се взема точката, в която частицата се е намирала в момент t=0, от който започва да се отчита [[време]]то (начален момент). Ако частицата не променя посоката си на движение, удобно е за положителна посока на оста х да се избере посоката на движение. Положението на [[частица]]та в даден момент от времето се определя от нейната [[координата]] х. Координатата х е [[алгебрична величина]]: х>0, когато точката лежи върху положителната част на оста, и х<0, ако точката лежи върху отрицателната част на оста. В момент t<sub>1</sub>,частицата се намира в точка с координата х<sub>1</sub>, а в следващ момент t<sub>2</sub> - в точка с координата х<sub>2</sub>.


В международната система [[(Si)]] пътят се измерва в [[метри]]. Пътят s е равен на [[разстояние]]то изминато от частицата за време t и може да има само положителни [[стойност]]и.
В международната система [[(Si)]] пътят се измерва в [[метри]]. Пътят s е равен на [[разстояние]]то изминато от частицата за време t и може да има само положителни [[стойност]]и.

[[Категория:Механика]]
[[Категория:Физика]]

Версия от 17:45, 18 август 2005

Табела за ремонт
Табела за ремонт

Тази статия се нуждае от подобрение.

Необходимо е: Пренаписване или сериозна смислова редакция. Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на редактиране и нанесете нужните корекции.

При разглеждане на материална точка (частица), която се движи праволинейно спрямо земната повърхност, правата, по която се извършва движението е оста х. Положителната посока на оста х и нейното начало 0 се избират произволно. Често за начало 0 се взема точката, в която частицата се е намирала в момент t=0, от който започва да се отчита времето (начален момент). Ако частицата не променя посоката си на движение, удобно е за положителна посока на оста х да се избере посоката на движение. Положението на частицата в даден момент от времето се определя от нейната координата х. Координатата х е алгебрична величина: х>0, когато точката лежи върху положителната част на оста, и х<0, ако точката лежи върху отрицателната част на оста. В момент t1,частицата се намира в точка с координата х1, а в следващ момент t2 - в точка с координата х2.

В международната система (Si) пътят се измерва в метри. Пътят s е равен на разстоянието изминато от частицата за време t и може да има само положителни стойности.