Методи Андонов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име=Методи Андонов
| име=Методи Андонов
| портрет=dot.png
| портрет=[[Файл:dot.png]] [[Файл:pho4797[1]]]
| описание=български режисьор
| описание=български режисьор
| наставка=
| наставка=

Версия от 10:08, 25 август 2009

За македонския политик със същото име вижте Методи Андонов-Ченто
Методи Андонов
български режисьор
[[Файл:pho4797[1]]]

Роден
Починал

Учил вНационална академия за театрално и филмово изкуство
Семейство
СъпругаЦветана Гълъбова
ДецаМилена Андонова

Уебсайт
Методи Андонов в Общомедия

Методи Андонов е български театрален и филмовДата на раждане - 16.03.1932. Място на раждане - Калище, България.

Методи Андонов е роден на 16.03.1932 г. в Калище, Пернишко. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955. Работил е като режисьор в Бургаския театър, където е бил и директор. Безспорни са обаче заслугите му за най-добрите години на Сатиричния театър, в който започва работа през 1959 година.

Именно Методи Андонов завежда на театралната сцена големия ни автор Йордан Радичковq „тъй както едно дете се хваща за ръка и се въвежда в църквата, за да му бъдат показани нейните тайни, нейните светци, както и рая и ада й” , по думите на самия писател. Андонов поставя първата му пиеса, „Суматоха”: „Мисля, че точната или по-вярна дума е „свещенодействаха”, а не работеха, защото тези актьори, възпламенявани и водени от Методи Андонов, наистина свещенодействаха”, добавя Радичков.

На комедийната ни сцена режисьорът е поставял „Предложение. Сватба. Юбилей” от Антон Павлович Чехов, „Чичовци”, „Михаил Мишкоед”, „Смъртта на Тарелкин”, „Ревизор”, „Мистерия Буф”, „Старчето и стрелата” и много други. През 1967 г. получава званието заслужил артист. Става и преподавател по режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

През 1968 с първия си игрален филм „Бялата стая” Методи Андонов печели голямата награда „Златна роза” във Варна и първа награда на кинофестивала в Делхи. „Бялата стая” е пронизано от тъга повествование за несправедливостите на живота и това, което не сме успели да свършим. Героят (Апостол Карамитев в една от най-силните си роли) умира в този момент, когато трудът на живота му, книгата, най-накрая получава разрешение за публикация. През 1971 и 1973 Андонов екранизира две произведения на Богомил Райнов – „Няма нищо по-хубаво от лошото време” и „Голямата скука”.

Междувременно заснема и филма, с който завинаги ще остане в златния фонд не само на българското, но и на европейското кино - „Козият рог” (1971), с Катя Паскалева и Антон Горчев. Андонов превръща разказа на Николай Хайтов в епична драма. Действието се развива по време на турското робство и е едно от най-ярките свидетелства, че в началото на 70-те години българското кино вече е достигнало високо професионално ниво. Филмът печели награди от кинофестивалите във Варна, Карлови Вари, Чикаго и Сантарен (Португалия).

Методи Андонов умира внезапно на 12.04.1974 г.

На фестивала в Карлови Вари преди 34 години Методи Андонов получи наградата на критиката за „Козият рог”, който и до днес се смята за най-добрия български игрален филм на всички времена.

Филмография

Външни препратки