Себастиан Бурде: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: ru:Бурдэ, Себастьен
Ред 55: Ред 55:
Себастиен се квалифицира на четвъртото място в състезанието на [[Голяма награда на Италия|Голямата награда на Италия]]. За съжаление при подреждането на старта, болида на Бурде има проблем с включването на първа предавка, и той трябва да стартира от пит лейна (състезанието започва зад кола на сигурност, заради мократа писта).
Себастиен се квалифицира на четвъртото място в състезанието на [[Голяма награда на Италия|Голямата награда на Италия]]. За съжаление при подреждането на старта, болида на Бурде има проблем с включването на първа предавка, и той трябва да стартира от пит лейна (състезанието започва зад кола на сигурност, заради мократа писта).
В старта за [[Голяма награда на Япония|Голямата награда на Япония]] той завършва шести, но е наказан с 25 секундна санкция, за сблъсък с [[Фелипе Маса]], което го изхвърля извън зоната на точките, но 99% от експертите смятат, че не заслужава наказание<ref>[http://www.itv-f1.com/Feature.aspx?Type=James_Allen&id=44254 James Allen's verdict]itv.com F1</ref>.
В старта за [[Голяма награда на Япония|Голямата награда на Япония]] той завършва шести, но е наказан с 25 секундна санкция, за сблъсък с [[Фелипе Маса]], което го изхвърля извън зоната на точките, но 99% от експертите смятат, че не заслужава наказание<ref>[http://www.itv-f1.com/Feature.aspx?Type=James_Allen&id=44254 James Allen's verdict]itv.com F1</ref>.

През 2009 година представянето и на Торо Росо и на Бурде е много слабо. Бурде и съотборникът му постоянно се борят за да се класират за втората фаза на квалификациите, но техниката не им позволява по-добро пресктавяне. Поради постоянните класирания на последните места в състезанията, на [[16 юли]] [[2009]] година, от екипа на Торо Росо обявяват, че Бурде няма повече да се състезава за Торо Росо и ще бъде освободен. За предстоящото състезание за [[Голяма награда на Унгария (2009)|Голямата награда на Унгария (2009)]]<ref>{{cite news | work = autosport.com | publisher = [[Haymarket Group|Haymarket Publications]] | first = Pablo | last = Elizalde | title = Toro Rosso confirms Bourdais' exit| date = 2009-07-16 | url = http://www.autosport.com/news/report.php/id/76988 | accessdate = 2009-07-16}}</ref> на негово място в болида ще седне младият [[Испания|испанец]] [[Хайме Алгерсуари]]. Веднага след като е освободен Бурде обявява на пресконференция, че ще съди Торо Росо за нарушаване на договора<ref>{{cite news | work = itv-f1.com | publisher = [[ITV]] | first = | last = | title = Toro Rosso confirms Bourdais' exit| date = 2009-07-17 | url = http://www.itv-f1.com/News_Article.aspx?id=46398 | accessdate = 2009-07-17}}</ref> и за обещетение от 2.1 млн щ.долара<ref>{{cite news | work = gp.com | title = Toro Rosso settles with Bourdais | date = 2009-08-07 | url = http://www.grandprix.com/ns/ns21710.html | accessdate = 2009-08-07}}</ref>.


=== 24 часа на Льо Ман ===
=== 24 часа на Льо Ман ===

Версия от 03:14, 5 септември 2009

Себастиен Бурде
Роден
Националност Франция
Кариера
Текущ отборСкудерия Торо Росо
Състезания18
Шампион-
Точки4
НБО-
Първи старт2008, Голяма награда на Австралия
Място за сезон 200817 (4 т.)
Себастиен Бурде в Общомедия

Себастиен Бурде (на френски - Sébastien Bourdais) е френски автомобилен състезател, пилот от Формула 1. Четирикратен Световен шампион в автомобилните серии Чемп Кар (2004-2007), един от най-успешните пилоти, състезавали се в тези серии.

Биография

Картинг

Роден е на 28 февруари 1979 година в град Льо Ман, Франция, в семейство с традиции в автомобилните състезания (баща му Патрик се състезава в кръгове от Туринг шампионати турнета коли, планински състезания и др. състезания със спортни автомобили). Бурде започва кариерата си като състезател, когато е на 10 годишна възраст, в картинг състезания. В началото на 90-те години на ХХ век, той се състезава в различни картинг първенства, печели „Maine Bretagne League“ през 1991 година, както и „Cadet France“ през 1993 година. Бурде е част от екипа „SOLOGNE Karting“, спечелил през 1996 г. 24-те часа на Льо Ман - картинг надпревара, на пистата „Ален Прост“, карайки шаси на „Мерлин“, задвижвано от агрегат „Atomic“.

Зад волана на шампионския болид, в Чамп Кар, Лонг Бийч, САЩ, 2005 година.

Джуниър формули

Себастиен продължава да се състезава в едноместни автомобилни състезания през 1995 г., завършвайки 9-ти във „Formula Campus Championship“. След това прекарва две цели години във френската Формула Рено, като в крайна сметка завършва на второ място в шампионата през 1997 г., печелейки четири състезания и пет пол позишъна. През 1998 г. печели пет състезания и става „Новобранец на годината“ (6-то място в крайното класиране) във френската Формула 3. Спечелва безапелационно същия шампионат през 1999 г., с осем победи и три първи позиции на старта.

Формула 3000

След успехите си в по-малките формули, Бурде се присъединява към „Прост Джуниър Тим“ в международното първенство „Formula 3000“. Завършва девети в сериите (с един пол позишън и най-високо класиране - второ място). През 2001 г. Себастиен се премества в отбора от Формула 3000 - „DAMS“ и още същата година печели първата си победа в сериите, на пистата Силвърстоун, Великобритания. На следващата година отново сменя екипа, като през сезон 2002 се състезава за големия тим на Супер Нова Рейсинг, с чиято състезателна кола печели три победи и седем първи позиции. Побеждава италианския пилот Джорджо Пантано в първенството, с разлика от две точки, и след като чешкия състезател Томаш Енге, който имаше най-много точки, но беше наказан поради липса на нарко тест.

Чемп Кар

Следвайки стъпките на скоро завършилите кариерата си във F3000 (като Хуан Пабло Монтоя и Бруно Жанкуейра), Бурде преминава в задокеанския шампионат Чемп Кар, започвайки да се състезава за Нюман/Хаас Рейсинг, през 2003 г. В първото си състезание, проведено на пистата в град Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ, Бурде става първият новобранец, след Найджъл Менсъл през 1994 г., който печели пол-позишън в първото си състезание. Въпреки първото място на старта, завършвайки 11-ти. Води начело на колоната в продължение на 95 обиколки, по пътя към първата си победа в Чемп Кар, на пистата Брандс Хетч, последвана от втора на германската писта Евроспидуей Лаузиц. До края на сезона, спечелва още пет подиума, включително и първа позиция на старта и състезанието в Кливланд. Става „Новобранец на годината“ и завършва 4-ти в крайното класиране.

Оставайки в тима на Нюман-Хаас през 2004 г., Бурде доминира в Чемп Кар със седем победи и осем първи позиции, постигнати със спонсорираните от хранителният гигант McDonald's болиди Лола. Освен, че спечелва първата си ститла, Бурде показва постоянство, завършвайки в 10 от 14 състезания и спечелва с 28 точки повече от съотборника си Бруно Жанкуейра.

Себастиен защитава успешно титрлата си през 2005 г., като печели пет победи в шест състезания в края на сезона, отново с тима на Нюман-Хаас. През месец май завършва 12-ти, в първото си състезание Индианаполис 500.

Спечелва трета поредна титла през 2006 година. Този сезон Бурде започва с четири последователни победи в: Лонг Бийч, Хюстън, Монтерей, и Милуоки.

Бурде става четирикратен шампион през 2007 година, но вече желае да се състезава във Формула 1. През годината прави неофициални тестове в Европа, с екипа на Скудериа Торо Росо.

Формула 1

В болид на Торо Росо, Голяма награда на Канада, 2008 година.

През 2002 г., Бурде прави първия си тест с екипа Ероуз от Формула 1. Подписва договор за пилот, но екипа е на ръба на банкрута. През декември той тества за Рено на пистата Херес, но от Рено предпочитат да ползват услугите на друг французин за тест пилот - Франк Монтани.

Завръща се във Формула 1 през 2007 година, след като приема да направи тестове за Скудерия Торо Росо. На 10 август 2007 година е обявено, че Бурде ще бъде титулярен пилот в екипа на Торо Росо през 2008 г., където ще замени Витантонио Луици[1] и ще партнира със Себастиян Фетел. На 16 март 2008 г., Бурде прави своя официален дебют в състезанието за Голямата награда на Австралия, на пистата Албърт Парк, Мелбърн. След като в квалификациите заема 17-та позиция, той се възползва от множеството грешки на другите пилоти, по време на първото състезание с болиди без тракшън контрол във Формула 1 от 2001 г. Движи се на четвърто място, но поради проблеми с техниката отпада само три обиколки преди края. все пак остава осми в класирането. След края на състезанието му е присъдена седма позиция, поради дисквалификация на Рубенс Барикело.

Маршали избутват болида на Бурде, поради невъзможност да включи първа предавка на старта, Голяма награда на Италия, 2008.

Себастиен заема девето място в Голямата награда на Белгия. По време на състезанието той бързо преминава на по-предни места, достигайки пета позиция, като има шанс дори да се качи на подиума. В хаотичната последна обиколка, завършва на седма позиция. След състезанието Бурде е в сълзи след резултата. Това е най-добрия състезателен уикент за французина след Мелбърн.

Себастиен се квалифицира на четвъртото място в състезанието на Голямата награда на Италия. За съжаление при подреждането на старта, болида на Бурде има проблем с включването на първа предавка, и той трябва да стартира от пит лейна (състезанието започва зад кола на сигурност, заради мократа писта). В старта за Голямата награда на Япония той завършва шести, но е наказан с 25 секундна санкция, за сблъсък с Фелипе Маса, което го изхвърля извън зоната на точките, но 99% от експертите смятат, че не заслужава наказание[2].

През 2009 година представянето и на Торо Росо и на Бурде е много слабо. Бурде и съотборникът му постоянно се борят за да се класират за втората фаза на квалификациите, но техниката не им позволява по-добро пресктавяне. Поради постоянните класирания на последните места в състезанията, на 16 юли 2009 година, от екипа на Торо Росо обявяват, че Бурде няма повече да се състезава за Торо Росо и ще бъде освободен. За предстоящото състезание за Голямата награда на Унгария (2009)[3] на негово място в болида ще седне младият испанец Хайме Алгерсуари. Веднага след като е освободен Бурде обявява на пресконференция, че ще съди Торо Росо за нарушаване на договора[4] и за обещетение от 2.1 млн щ.долара[5].

24 часа на Льо Ман

Пежо 908, в шикана „Форд“, 24-те часа на Льо Ман, 2008.

Бурде често участва в старта на едно от най-известните състезания със спортни автомобили - 24 часа на Льо Ман, състезание което се провежда по улиците на родният му град Льо Ман, Франция. За първи път участва през 1999 година (само на 20 години), с Порше 911 GT2, партнирайки си с двама известни френски пилоти Пиер дьо Тоиси и бившия пилот от Формула 1 - Жан-Пиер Жарие. След навъртяни 134 обиколки отпадат поради загуба на мощност.

През 2000 година се завръща отново, като завършва на четвърто място в партньорство на Еманюел Клерико и Оливие Груалард и зад волана на един от най-известните тимове - Пескароло Рейсинг (завършват на четвърто място зад трите доминиращи болиди на Ауди)[6]. Неговите следващите три изяви не са успешни. Зад волана на „Кураж C60“, заедно с Жан-Кристоф Булион и Лоран Редон през 2001 г., но отпадат след 271 обиколки. Кара същия модел и през следващата година, завършвайки девети в класа си, заедно със Жан-Кристоф Булион и Франк Лагорс.

Пропуска 2003 г., но се завръща през 2004 г., кара заедно с Николас Минасян и Еманюел Колард, но отпадат след 282 обиколки[6].

Участва в екип със Стефан Саразен и Педро Лами през 2008 година, зад волана на заводското Пежо 908. Завършват втори след Ауди R10 TDi[6].

Кариера

Сезон Серии Тим Състезания Първи позиции Победи Точки Класиране
1995 Френски шампионат Формула Рено ? ? 0 0 ? 9
1996 Френски шампионат Формула Рено ? ? 0 0 ? 7
1997 Френски шампионат Формула Рено La Filière 18 5 4 172 2
1998 Френски шампионат Формула 3 La Filière 22 0 0 98 6
Френски шампионат Формула 3 La Filière 1 0 0 0 БК
Голяма награда на Макао Екип дьо Франс 1 0 0 N/A БК
Мастърс Формула 3 ? 1 0 0 N/A 20
1999 Френски шампионат Формула 3 La Filière 20 3 8 229 1
1999 24-те часа на Льо Ман Ларбре Компетишън (GTS) 1 0 0 N/A БК
Голяма награда на Макао Екип дьо Франс 1 0 0 N/A БК
Мастърс Формула 3 ? 1 0 0 N/A 10
2000 Формула 3000 Прост Гранд При 10 1 0 9 9
24-те часа на Льо Ман Пескароло Спорт (LMP 900) 1 0 0 N/A 4t
2001 1999 Формула 3000 ДАМС 12 1 1 26 4
24-те часа на Льо Ман Пескароло Спорт (LMP 900) 1 0 0 N/A 4
ФИА Спортскар чемпиъншип Пескароло Спорт (SR1) 2 0 0 0 БК
2002 Формула 3000 Супер Нова Рейсинг 12 6 3 56 1
24-те часа на Льо Ман Пескароло Спорт (LMP 900) 1 0 0 N/A 10
ФИА Спортскар чемпиъншип Пескароло Спорт (SR1) 3 1 2 55 4
2003 КАРТ Световни серии Нюман/Хаас Рейсинг 18 5 3 159 4
2004 Чемп Кар Световни серии Нюман/Хаас Рейсинг 14 8 7 369 1
24-те часа на Льо Ман Пескароло Спорт (LMP1) 1 0 0 N/A БК
2005 Чемп Кар Световни серии Нюман/Хаас Рейсинг 13 6 5 348 1
XXIX Състезание на Шампионите N/A 4 2 1 46 5
Индикар Рейсинг Лийг Нюман/Хаас Рейсинг 1 0 0 18 28
Американски Льо Ман Серии Ларбре Компетишън (GTS) 1 0 0 0 БК
РОЛЕКС Спортс Кар Серии Силвъвстоун Рейсинг 1 0 0 6 89
2006 Чемп Кар Световни Серии Нюман/Хаас Рейсинг 14 6 7 387 1
КОНИ Челъндж ? 1 0 0 24 80
2007 Чемп Кар Световни Серии Нюман/Хаас Рейсинг 14 6 8 364 1
24-те часа на Льо Ман Пежо Тотал Тим 1 1 0 N/A 2
2008 Световен шампионат на Формула 1 (2008) Скудериа Торо Росо 18 0 0 4 17

Външни препратки


Вижте също

Източници

  1. Bourdais replaces Liuzzi for 2008 // F1Fanatic.co.uk, 2007-08-10. Посетен на 2007-08-10.
  2. James Allen's verdictitv.com F1
  3. Elizalde, Pablo. Toro Rosso confirms Bourdais' exit // autosport.com. Haymarket Publications, 2009-07-16. Посетен на 2009-07-16.
  4. Toro Rosso confirms Bourdais' exit // itv-f1.com. ITV, 2009-07-17. Посетен на 2009-07-17.
  5. Toro Rosso settles with Bourdais // gp.com. 2009-08-07. Посетен на 2009-08-07.
  6. а б в Who's Who: Sebastien Bourdais // F1Fanatic.co.uk, 2007. Посетен на 2007-08-11.

Шаблон:Формула 1-мъниче