Въгларово: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 30: Ред 30:
От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против [[фашизъм|фашизма]]. Нейният дом е превърнат в [[музей]].
От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против [[фашизъм|фашизма]]. Нейният дом е превърнат в [[музей]].


От там са корените и на [[Станимир Стоилов]] - бивш футболист [[ПФК Левски (София)]]. Скоро след прекъсване на активната си футболна кариера става треньор на отбора, като достига до участие в първата фаза на [[Шампионска лига]]. Понастоящем е треньор на [[ПФК Литекс (Ловеч)]].
От там са корените и на [[Станимир Стоилов]] - бивш футболист [[ПФК Левски (София)]]. Скоро след прекъсване на активната си футболна кариера става треньор на отбора, като достига до участие в първата фаза на [[Шампионска лига]]. След напускане на [[ПФК Левски (София)]] поема отбора на [[ПФК Литекс (Ловеч)]], където остава до септември 2009. Същата година поема ръководството на националния отбор по фубол на България.


== Спорт ==
== Спорт ==

Версия от 23:43, 13 септември 2009

Въгларово е село в Южна България. То се намира в Община Хасково, Област Хасково.

Въгларово
Общи данни
Население675 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина232 m
Пощ. код6313
Тел. код03705
МПС кодХ
ЕКАТТЕ12382
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Хасково
Станислав Дечев
(ГЕРБ; 2019)
Кметство
   кмет
Въгларово
Атанас Атанасов
(независим)

География

Село Въгларово се намира на 8 км. южно от гр. Хасково.

История

Забележителности

Редовни събития

Всяка година на 20 юли (Илинден) се провежда местният събор. Св. Илия е считан за закрилник на селото. На него е кръстен параклисът, намиращ се до Аязмото.

Личности

От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против фашизма. Нейният дом е превърнат в музей.

От там са корените и на Станимир Стоилов - бивш футболист ПФК Левски (София). Скоро след прекъсване на активната си футболна кариера става треньор на отбора, като достига до участие в първата фаза на Шампионска лига. След напускане на ПФК Левски (София) поема отбора на ПФК Литекс (Ловеч), където остава до септември 2009. Същата година поема ръководството на националния отбор по фубол на България.

Спорт

Деца от селото са възродили футболния отбор на Въгларово, макар бившият стадион да е засаден с акации - все пак имат малко спретнато стадионче до Аязмото. При реванша въгларовци се налагат отново с резултат 6:4. Хеттрик прави Гордан Василев. Отчаяни от двете загуби, „Минерални бани“ поискаха трети мач - този път той е прекратен в 30-та минута заради лошо време при резултат 2:1 за Въгларово. При последният мач за сезона въгларовци загубиха отново срещи вечения съперник Минерални Бани

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България