Въгларово: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
има си статия за Станимир Стоилов
Ред 30: Ред 30:
От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против [[фашизъм|фашизма]]. Нейният дом е превърнат в [[музей]].
От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против [[фашизъм|фашизма]]. Нейният дом е превърнат в [[музей]].


От там са корените и на [[Станимир Стоилов]] - бивш футболист [[ПФК Левски (София)]]. Скоро след прекъсване на активната си футболна кариера става треньор на отбора, като достига до участие в първата фаза на [[Шампионска лига]]. След напускане на [[ПФК Левски (София)]] поема отбора на [[ПФК Литекс (Ловеч)]], където остава до септември 2009. Същата година поема ръководството на националния отбор по фубол на България.
От там са корените и на [[Станимир Стоилов]] - бивш футболист [[ПФК Левски (София)]], понастоящем треньор на националния отбор по фубол на България.


== Спорт ==
== Спорт ==

Версия от 00:42, 14 септември 2009

Въгларово е село в Южна България. То се намира в Община Хасково, Област Хасково.

Въгларово
Общи данни
Население675 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина232 m
Пощ. код6313
Тел. код03705
МПС кодХ
ЕКАТТЕ12382
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Хасково
Станислав Дечев
(ГЕРБ; 2019)
Кметство
   кмет
Въгларово
Атанас Атанасов
(независим)

География

Село Въгларово се намира на 8 км. южно от гр. Хасково.

История

Забележителности

Редовни събития

Всяка година на 20 юли (Илинден) се провежда местният събор. Св. Илия е считан за закрилник на селото. На него е кръстен параклисът, намиращ се до Аязмото.

Личности

От това село е Тодорка Паунова - ремсистка, загинала в борбата против фашизма. Нейният дом е превърнат в музей.

От там са корените и на Станимир Стоилов - бивш футболист ПФК Левски (София), понастоящем треньор на националния отбор по фубол на България.

Спорт

Деца от селото са възродили футболния отбор на Въгларово, макар бившият стадион да е засаден с акации - все пак имат малко спретнато стадионче до Аязмото. При реванша въгларовци се налагат отново с резултат 6:4. Хеттрик прави Гордан Василев. Отчаяни от двете загуби, „Минерални бани“ поискаха трети мач - този път той е прекратен в 30-та минута заради лошо време при резултат 2:1 за Въгларово. При последният мач за сезона въгларовци загубиха отново срещи вечения съперник Минерални Бани

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България