Уикипедия:Речник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
именни пространства : Шаблон, Категория
м съгласуване с новия парсер
Ред 1: Ред 1:
;'''Администратор''': Потребител в Уикипедия с малко повече права и задължения. Вижте [[Уикипедия:Администратори]].
;'''Администратор''' : Потребител в Уикипедия с малко повече права и задължения. Вижте [[Уикипедия:Администратори]].
;'''Вандализъм''': Умишлено разрушаване на страници в Уикипедия: изтриване на съдържанието, писане на безмислици и др. Администраторите имат право да блокират даден потребител или ИП-адрес при проява на вандализъм. Вижте [[Уикипедия:Дневник на блокиранията|дневника на блокиранията]] и [[Специални:Ipblocklist|списъка на блокираните ИП-адреси]].
;'''Вандализъм''' : Умишлено разрушаване на страници в Уикипедия: изтриване на съдържанието, писане на безмислици и др. Администраторите имат право да блокират даден потребител или ИП-адрес при проява на вандализъм. Вижте [[Уикипедия:Дневник на блокиранията|дневника на блокиранията]] и [[Специални:Ipblocklist|списъка на блокираните ИП-адреси]].
;'''Дискусионна страница''': Страница за обсъждане. Всяка страница в Уикипедия (с изключение на самите дискусионни страници) има такава страница, прикрепена към нея.
;'''Дискусионна страница''' : Страница за обсъждане. Всяка страница в Уикипедия (с изключение на самите дискусионни страници) има такава страница, прикрепена към нея.
;'''Защитена страница''': Страница, която може да се редактира само от администратори.
;'''Защитена страница''' : Страница, която може да се редактира само от администратори.
;'''Именно пространство''': Начин за обособяване на страниците. Съществуват именни пространства за статиите (основно), за Уикипедия (Уикипедия:), за потребителите (Потребител:), за специалните страници (Специални:), за интерфейса (МедияУики:), за собствените съобщения (Шаблон:), за категориите (Категория:), както и за дискусионните страници (Беседа:, Уикипедия беседа:, Потребител беседа: и др.)
;'''Именно пространство''' : Начин за обособяване на страниците. Съществуват именни пространства за статиите (основно), за Уикипедия (Уикипедия:), за потребителите (Потребител:), за специалните страници (Специални:), за интерфейса (МедияУики:), за собствените съобщения (Шаблон:), за категориите (Категория:), както и за дискусионните страници (Беседа:, Уикипедия беседа:, Потребител беседа: и др.)
;'''Междуезикова препратка''': Препратка към статия в Уикипедия на друг език, напр. <nowiki>[[en:Bulgaria]]</nowiki>. Показва се в часта ''Други езици'' на статията.
;'''Междуезикова препратка''' : Препратка към статия в Уикипедия на друг език, напр. <nowiki>[[en:Bulgaria]]</nowiki>. Показва се в часта ''Други езици'' на статията.
;'''Междуики''': вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Междуики''' : вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Междууики''': вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Междууики''' : вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Пояснителна страница''': Страница, която сочи към статии, споделящи едно и също заглавие. Пример: [[Левски]].
;'''Пояснителна страница''' : Страница, която сочи към статии, споделящи едно и също заглавие. Пример: [[Левски]].
;'''Призрачна препратка''': вж. '''Червена препратка'''
;'''Призрачна препратка''' : вж. '''Червена препратка'''
;'''Пясъчник''': [[Уикипедия:Пясъчник|Място]] за упражнения и експериментиране.
;'''Пясъчник''' : [[Уикипедия:Пясъчник|Място]] за упражнения и експериментиране.
;'''Сирак''': Страница, към която няма препратки. Вижте списъците на [[Специални:Lonelypages|статиите]] и [[Специални:Unusedimages|картинките сираци]].
;'''Сирак''' : Страница, към която няма препратки. Вижте списъците на [[Специални:Lonelypages|статиите]] и [[Специални:Unusedimages|картинките сираци]].
;'''Статия''': Страница в Уикипедия, съдържаща енциклопедична или алманахоподобна информация. Всички статии в Уикипедия са страници, но не всички страници са статии. Вижте [[Уикипедия:Статия]].
;'''Статия''' : Страница в Уикипедия, съдържаща енциклопедична или алманахоподобна информация. Всички статии в Уикипедия са страници, но не всички страници са статии. Вижте [[Уикипедия:Статия]].
;'''Уикипедианец''': Участник в Уикипедия. Вижте [[Уикипедия:Уикипедианци]].
;'''Уикипедианец''' : Участник в Уикипедия. Вижте [[Уикипедия:Уикипедианци]].
;'''Червена препратка''': Препратка към несъществуваща статия. Последването й отвежда на страница за редактиране на съответната статия.
;'''Червена препратка''' : Препратка към несъществуваща статия. Последването й отвежда на страница за редактиране на съответната статия.
;'''Interwiki''': вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Interwiki''' : вж. '''Междуезикова препратка'''
;'''Sysop''': вж. '''Администратор'''
;'''Sysop''' : вж. '''Администратор'''





Версия от 04:12, 31 юли 2004

Администратор
Потребител в Уикипедия с малко повече права и задължения. Вижте Уикипедия:Администратори.
Вандализъм
Умишлено разрушаване на страници в Уикипедия: изтриване на съдържанието, писане на безмислици и др. Администраторите имат право да блокират даден потребител или ИП-адрес при проява на вандализъм. Вижте дневника на блокиранията и списъка на блокираните ИП-адреси.
Дискусионна страница
Страница за обсъждане. Всяка страница в Уикипедия (с изключение на самите дискусионни страници) има такава страница, прикрепена към нея.
Защитена страница
Страница, която може да се редактира само от администратори.
Именно пространство
Начин за обособяване на страниците. Съществуват именни пространства за статиите (основно), за Уикипедия (Уикипедия:), за потребителите (Потребител:), за специалните страници (Специални:), за интерфейса (МедияУики:), за собствените съобщения (Шаблон:), за категориите (Категория:), както и за дискусионните страници (Беседа:, Уикипедия беседа:, Потребител беседа: и др.)
Междуезикова препратка
Препратка към статия в Уикипедия на друг език, напр. [[en:Bulgaria]]. Показва се в часта Други езици на статията.
Междуики
вж. Междуезикова препратка
Междууики
вж. Междуезикова препратка
Пояснителна страница
Страница, която сочи към статии, споделящи едно и също заглавие. Пример: Левски.
Призрачна препратка
вж. Червена препратка
Пясъчник
Място за упражнения и експериментиране.
Сирак
Страница, към която няма препратки. Вижте списъците на статиите и картинките сираци.
Статия
Страница в Уикипедия, съдържаща енциклопедична или алманахоподобна информация. Всички статии в Уикипедия са страници, но не всички страници са статии. Вижте Уикипедия:Статия.
Уикипедианец
Участник в Уикипедия. Вижте Уикипедия:Уикипедианци.
Червена препратка
Препратка към несъществуваща статия. Последването й отвежда на страница за редактиране на съответната статия.
Interwiki
вж. Междуезикова препратка
Sysop
вж. Администратор