Акаши Кайкьо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Amirobot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fa:پل آکاشی-کایکو
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: pl:Most Akashi Kaikyō
Ред 60: Ред 60:
[[nl:Akashi-Kaikyo-brug]]
[[nl:Akashi-Kaikyo-brug]]
[[no:Akashi-Kaikyo-broen]]
[[no:Akashi-Kaikyo-broen]]
[[pl:Most Akashi Kaikyo]]
[[pl:Most Akashi Kaikyō]]
[[pt:Ponte Akashi-Kaikyo]]
[[pt:Ponte Akashi-Kaikyo]]
[[ro:Podul Akashi-Kaikyo]]
[[ro:Podul Akashi-Kaikyo]]

Версия от 14:33, 19 септември 2009

Шаблон:Coor title dms

Мост Акаши Кайкио

Мостът „Акаши Кайкио“ е най-големият висящ мост (измерен по дължината на отсечката между вертикалните кули 1991 метра). Намира се в Япония и е завършен през 1998. Свързва град Кобе с остров Аважи, като преминава над натоварения пролив Акаши.

История

Преди да бъде изграден мостът "Акаши Кайкио" фериботи са извозвали пътниците през пролива Акаши. Опасният воден маршрут често е бил подложен на силни бури - през 1955 година 2 ферибота потъват в такава буря и загиват 168 деца.

Последвалият шок и публично недоволство убеждават японското правителство да започне планове за изграждане на висящ мост над пролива. Първоначалният план е бил за смесен железопътен и автомобилен мост, но когато започва изграждането на моста през 1986 г., съоръжението е било ограничено само до обикновен пътен мост с 6 платна за движение.

Архитектура

Цялата дължина на моста е 3911 метра. Състои се от 3 отсечки. Централната отсечка е дълга 1991 метра, а всяка от другите 2 отсечки е по 960 метра. Централната отсечка първоначално е била 1990 метра, но голямото земетресение в Кобе на 17 януари 1995 година размества колоните забележимо (само колоните са били повдигнати) и това наложило тя да бъде удължена с 1 метър.

Съоръжението е така проектирано и изградено, че да издържа ветрове до 286 км/ч., земетресения до 8,5 по скалата на Рихтер и силни морски течения. Двете основни носещи кули се издигат на над 298 метра над морското равнище и мостът може да се удължава в резултат на нагряването до 2 метра в рамките на деня. Стоманените въжета имат общо 300 000 километра метална жица; всяко е с дебелина 112 сантиметра в диаметър и включва 36 830 усукани нишки. [1][2]

Изглед от водата

Използване

Общата стойност е оценявана на ¥500 милиарда (~US$5 милиарда), като е изчислявана да бъде покрита от таксите за преминаване на моста. Таксата е ¥2300 (~£11, ~US$20) и се плаща от близо 23 000 превозни средства на ден.[3]

Забележителности наблизо

В близост до моста са изградени 2 парка за туристи — в Майко (включващ малък музей) и в Асагири. И двата са достъпни с влак от брега.

Снимки

Източници

  1. Akashi Kaikyo Bridge
  2. Supporting the Longest Suspension Bridge in the World
  3. Megastructures. National Geographic for Channel Five.