Кралски военновъздушни сили: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м fixing masked redirect
м Робот Промяна: fi:Ison-Britannian ilmavoimat
Ред 245: Ред 245:
[[es:Royal Air Force]]
[[es:Royal Air Force]]
[[fa:نیروی هوایی پادشاهی]]
[[fa:نیروی هوایی پادشاهی]]
[[fi:Royal Air Force]]
[[fi:Ison-Britannian ilmavoimat]]
[[fr:Royal Air Force]]
[[fr:Royal Air Force]]
[[gl:Royal Air Force]]
[[gl:Royal Air Force]]

Версия от 23:37, 3 октомври 2009

емблема на самолет
емблема на самолет

Кралските Военновъздушни сили (Шаблон:Lang-en) или Кралските ВВС (RAF) са ВВС на Великобритания и част от Британските Въоръжени Сили. Те са най-старите самостоятелни ВВС в света, формирани на 1 април 1918 и взимат значителна роля във Военната история на Великобритания оттогава, като участват в огромна част от Втората Световна Война и в съвременни конфликти като Войната в Ирак от 2003. Кралските ВВС имат 998 самолета и 45 710 души редовен персонал.[1]

История

Кралските ВВС са най старите ВВС, независими от контрола на сухопътните или морските сили. Те са основани на 1 април 1918, по време на Първата Световна Война, като амалгама от Кралските Въздушни Корпуси (Royal Flying Corps) и Кралските Въздухоплавателни Служби(Royal Naval Air Service). След войната Силите са намалени значително и техните междувоенни години са относителни спокойни, със само по-малки действия, проведени в някои райони на Британската империя.

Мемориалът на Кралските ВВС на Крайбрежната улица Виктория в Лондон, посветен на загиналите в двете Световни Войни

Кралските ВВС понасят бърза експанзия преди и по време на Втората Световна Война. Под Въздушнотренировъчния план на Британската общност от декември 1939, въздушните сили на Британската общност тренират и формират ескадрили за служба с формациите на Кралските ВВС. Много индивидуални лични състави от тези страни и изгнаници от Окупирана Европа също служат в Кралските ВВС.

По време на Битката за Британия през Втората Световна Война през 1940, доблестната защита от страна на Кралските ВВС в небесата над Британия срещу германските Луфтвафе осуетява плановете на Хитлер за настъпление към Британските острови, като подбужда тогавашния министър-председател Уинстън Чърчил да каже в Камарата на Общините на 20 август: "Никога толкова много не са били задължени на толкова малко".[2]

Най-мащабната и най-дискусионната кампания на Кралските ВВС по време на войната е стратегическата бомбардировка срещу Германия от Бомбардировачния отдел на RAF(RAF Bomber Command). Под ръководството на генерала от ВВС (Air Chief Marshal) Артър Травис Харис RAF започват териториална бомбардировка срещу Дрезден и други германски градове.

По време на годините от Студената война основна задача на RAF е защитата на Европа от потенциална ядрена атака от някои държави. След края на Студената война RAF взимат участие в няколко мащабни операции, между които Войната в Косово, Войната в Афганистан от 2001-2002 и Войната в Ирак през 2003.

Структура

Професионално глава на RAF е Шефът на Въздушния Щаб (Chief Of The Air Staff/CAS), понастоящем генерал от ВВС (Air Chief Marshal) Сър Глен Торпи. Шефът на Щаба на ВВС управлява Борда на ВВС (Air Force Board/AFB), който е в комисията на Съвета по Отбраната на Великобритания. AFB е управленчески борд на RAF и се състои от директор на Въздушното Командване на RAF и други офицери с висок ранг. CAS има също така заместник, познат като Помощник-Шеф на Въздушния Щаб (Assistant Chief of the Air Staff/ACAS); понастоящем на този пост е генерал-майора от ВВС (Air Vice-Marshal) Крис Моран.

Командвания

Властта се делегира от Борда на ВВС към командванията на RAF. Докато преди е имало индивидуални командвания[3] , отговорни за бомбардировачи, изтребители, тренировъчни упражнения и други, в момента съществува само едно командване:

  • Въздушно командване на RAF (RAF Air Command), отговорно за всички операции на RAF; щаб квартира – в Хай Уикомб

Групи

Групите са подразделения на оперативните команди и са отговорни за сигурни типове операции или за операции в ограничени географски зони., като от 1 април 2007 съществуват:

  • 1 група – Група за Борба по Въздух; контролира битките на реактивните самолети на RAF, включително Joint Force Harrier и има седем бази във Великобритания плюс Unit Goose Bay в Канада, която е екстензивно използвана като оперативна тренировъчна база
  • 2 група – Спомагателна Група за Борба по Въздух, контролира стратегическите и тактическите въздушни транспортни самолети, RAF полка (RAF Regiment), презареждането на RAF самолети, както и (Разузнаване, Наблюдение, Мишени, цел на завоевание, Разузнавателни сведения)

(Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance/ISTAR) и спасителни операции.

  • 22 група - отговорна за персоналното управление, тренировъчните упражнения и селекцията

[4]


Станции

Всяка RAF Станция е подчинена на Група и е административно разделена на Ята /Ескадри/. Между средата и края на 30-те години на миналия век се налага RAF станциите да контролират от средите на щаб-квартирите известен брой ескадрили или други единици в една локация. [5]

Ята /Ескадри/

Ятото[6] е друго подразделение на Групата, действащо независимо или като подразделение на RAF станция.

Независимите ята са в групи от по два или повече ескадрили, също и от спомагателни ескадрили.

В миналото са съществували номерирани Ескадри, но днес те предимно се създават, когато е необходимо, например по време на Операция Telic, Tornado GR4. Ескадрите са сформирани, за да оперират от бази Ali Al Salem и Al Udeid. Всяка от тях е направена от самолети и екипажи от няколко ескадрили.

На 31 март 2006 RAF сформират девет Експедиционни Ескадри (Expeditionary Air Wings/EAW). EAW са създадени, за да подкрепят основните сили в операциите. Сформирани са от девет бази: RAF Coningsby, RAF Cottesmore, RAF Kinloss, RAF Leeming, RAF Leuchars, RAF Lossiemouth, RAF Lyneham, RAF Marham и RAF Waddington. Единиците ще бъдат командвани от полковник от авиацията (Group Captain), който е също и командващ-Станцията. EAW се състои неформирани елементи от Станцията, които се изискват, за да поддържат разгърнати оперативни бази, т.е. командването и контрола, тиловото управление на бойните действия и административни функции между другите. Техният замисъл е да бъдат гъвкави и бързо реагиращи за различни операции. Те са незавизими от ескадрили, единиците за подпомагане на въздушни битки (Air Combat Support Units/ACSU) и Единиците за сервизна поддръжка при въздушни битки (Air Combat Service Support Units/ACSSU), които са прикрепени към EAW в зависимост каква задача е зададена. [7]

В RAF Станциите Ятото е административно подразделение. За въздушна станция те ще бъдат обикновена инженерна, оперативна или административна Ескадра. Настрани от тези, единствените понастоящем съществуващи Ята са Ескадрите за сервизна поддръжка при въздушни битки от Втора Група, които предоставят услуги, свързани с комуникацията, снабдяването и политиката за оперативно разгърнати единици.

Ескадрили

Терминът ескадрила (squadron/sqn)може да бъде използван, като се отнесе за административна подединица на станция, в това число Ескадрила по Контрола на Въздушния Трафик, Ескадрила по Персонално Управление; също така има и Ескадрили по Контрола на Въздушното Движение. Най-широката употреба на термина е за обозначаване името на ескадрилите, които изпълняват главните задачи на RAF. На тях могат да бъдат присъдени знамена и военни почести за доблестна служба. Твърде голяма част от ескадрилите са под командването на Ескадра-Командир (Wing Commander), а за реактивна ескадрила има учреждение от около 100 души персонал и 12 самолета, но за Tornado F3 Ескадрила – 16 самолета. [8]

Звена

Звеното е подразделение на ескадрилата. Ескадрилите са често разделени на две звена под командването на Ескадрила-Лидер (squadron leader). Административните ескадрили по станциите също са разделени на звена.

RAF Персонал

През 2007 RAF е работодател на 45 710 души активно служещ персонал и на повече от 34 000 запасни войници, включително на Кралските Спомагателни ВВС (Royal Auxiliary Air Force/RAAF), Доброволния запас на RAF (RAF Volunteer Reserve) и Спонсорирания запас на RAF (RAF Sponsored Reserve). В своя пик по време на Втората Световна война в RAF служат в излишък 1 000 000 души. Единственият жив член, основател на RAF е Хенри Алингам на 111 годишна възраст. [9]

Офицери

Офицерите получават свидетелство от Суверена, което им осигурява легалната власт да издават заповеди над своите подчинени. Дипломата се издава след успешно завършване на 32-седмичен начален офицерски тренировъчен курс в RAF Колежа Крануел. [10]

Наименованията и отличителните знаци на RAF офицерите произлизат от тези, използвани от Кралските Военноморски сили (Royal Navy) и по-точно в Кралските Въздухоплавателни служби (Royal Naval Air Service/RNAS) по време на Първата Световна война. Например рангът на Ескадрила-Лидера произлиза от Ескадрон-Командира. RAF офицерите попадат в три категории – Въздушен офицер, Старши офицер и Младши офицер.

Други рангове

Другите рангове участват в новобранска тренировъчна ескадрила в RAF Halton за базови тренировки с изключение на RAF полка, който тренира своите новобранци в RAF Honington. Наименованията и отличителните знаци на другите рангове в RAF са базирани на тези в Британската армия с някои поправки в терминологията. С годините структурата е придобивала значителни промени, например се е въвеждала разделена система за техническите длъжности и рангът „Технически Шеф” продължава да бъде държан от техническите среди на RAF.Другите рангове попадат в четири категории - офицерски кандидат, старши недипломиран офицер, младши недипломиран офицер и т.нар. airmen (летци).

Отдели и длъжности

  • Всички авиатори и навигатори в RAF са дипломирани офицери
  • Недипломираният екипаж попълва постове като Членове на екипажа на военен самолет, Сигнализатори, Електронни Оператори и др.

По-голяма част от членовете на RAF служат на жизнено важни постове на земята:

  • Офицерите и другите членове на RAF полка, създаден през Втората Световна война, защитават летищата от атаки. Те имат пехота и леки бронирани сили, за да защитават срещу земна атака и докато те до неотдавна контролираха ракетните установки Рапира - Земя-Въздух, през 2005 тази роля е дадена на Кралската артилерия против желанието на RAF.
  • RAF Полицията – това е военната полиция на RAF. Тя е дислоцирана в зависимост от разположението на RAF. За разлика от Гражданската полиция, RAF Полицията е в пълно въоръжение. От 2003 RAF Полицията спира и претърсва, арестува и преследва сили и от RAF станциите.
  • Офицерите разузнавачи и аналитиците на RAF. Разузнаването подкрепя всички операционни дейности чрез своевременно осигуряване на точни индикатори и предупреждения. Те ръководят коалицията на Военното разузнаване чрез комуникационен анализ и оценка на противниковите способности
  • Инженерните офицери и техниците са назначени, за да поддържат и поправят RAF оборудването. Това включва рутинната подготовка на самолета за полет и поддръжка, също така по-задълбочена работа за поправка на самолетни системи, IT системи, радари, MT превозни средства и оборудване на земята
  • Изтребител-контрольорите (FC) въздушнотранспортните контрольори(ATC) контролират RAF самолетите от земята. FC контролират засичането на вражески самолети, докато ATC снабдяват въздушнотранспортните служби в RAF станциите и военните самолети в по-голяма част от маршрута им из британското въздушно пространство.
  • Административните офицери и асоциираните длъжности се занимават с тренировъчно управление, физическо образование, инфраструктурен мениджмънт, сметки, облекло и дисциплина, персонал и новобранство.
  • RAF Свещениците са тренирани в Свещеническия център на Въоръжените сили в Amport House
  • Медицинският клон на RAF осигурява здравеопазването в нормални условия, а и по време на разгърнати фронтови операции, включително аеромедицински евакуационни услуги. Медицинските офицери са лекарите в RAF и те имат специална експертиза в авиационната медицина да поддържат екипажите. Медицинските могат да участват в въздушни евакуации, осигурявайки жизнена помощ по време на спасителни мисии или подпомагане по време на всякакви полети.
  • RAF Законният отдел предоставя легални съвети по отношение на дисциплината, криминалните и оперативните закони.

Самолети и Хеликоптери

Си Кинг HAR3A
Westland WAH-64 Апачи
Боинг Чинук
C-17 Глоубмастър III
Торнадо F3
Тайфун F2
F-35 Лайтнинг II
Херкулес C3

Кодът, който съпътства всяко летателно средстсво, описва ролята на модела. Напимер Торнадо F3 e отбелязан като изтребител чрез 'F' (fighter), а цифрата '3' означава, че това е третият модел от серията.

Удар, атака и поддържащи атаката самолети

Основата, която поддържа даден отряд при офанзива е Торнадо GR4. Този свръхзвуков самолет може да издържа голямо снаряжение, включително крилата ракета Сторм Шадоу ("Буреносна сянка"), насочвани чрез лазер бомби и анти-радарна ракета ALARM.

Торнадото се допълва от Harrier/Хрътка GR7/GR7A, който се използвапри атака, при ограничени въздушни поддържащи роли и за контриране защитата на противника. "Хрътката" се подобрява към GR9/GR9A стандарт с по-нови системи и по-мощни двигатели. Тази директива е официално приета към RAF службите в края на септември 2006.

Въздушна защита и предупредителни самолети

Торнадо F3 и Европейски Тайфун F2 са защитните изтребители на RAF, базирани в RAF Leuchars, RAF Leeming и RAF Coningsby респективно, за да защитават въздушното пространство над Великобритания.

Торнадото в служба на въздушнатаз ащита от 80-те години на миналия век, постепенно се измества от Юрофайтър Тайфун/Европейски Тайфун F2, понастоящем разположен в RAF Coningsby. Втората оперативна Тайфун единица е 11-те ескадрила, реформирана на 29 март 2007, съединена с 3-та ескадрила, също разположена в RAF Coningsby.|Сентри/Часовой AEW1 осигурява предупреждения за вражески самолети. И "Торнадо F3" и "Часовой AEW1" участват в съвременни операции, включително в Ирак и на Балканите.

Разузнавателни летателни средства

Торнадо GR4A е пригоден за множество камери и сензори, инфра-ред и радари.

Осигуряващ електронно и сигнално разузнаване е Нимрод R1.

Новият Сентинъл/Страж R1 осигурява "ASTOR" - радарно наблюдение по земята.

Също използван в класифицирана наблюдателна роля е чифт Бритън Норман Айлъндър CC2 самолети. Те формират стационарно звено в Нортхолт в Лондон.

Чифт МКю-9 Рийпър/Жътварки (Безпилотни летателни апарати)са закупени наскоро, за да поддържат основните бойни сили в Ирак и Афганистан.

Издирващи и спасителни летателни средства

Ескадрилите от хеликоптери имат съществена и основна роля във военното издирване или в спасяването на екипаж, който е капитулирал своя самолет или е катастрофирал с него. Това са 22-а и 202-а ескадрили, състоящи се от Си Кинг/Морски Крал HAR.3/HAR3A в Обединеното Кралство и 84-а ескадрила от Griffin HAR2 в Кипър.

Въпреки че основната им роля е да участват във военни, те по-често се вклюдчват в граждансаки операции с цел издирване на цивилни по море, в планинатаи в други локации.

И в двете спасителни роли се вклдючват и въздушните части от Кралските ВМС, а само в гражданските операции участват и хеликоптери от Бреговата Охрана.

Спасителните служби на RAF в планините се състоят от четири отряда тренирани планинари, за пръв път установени като организация през 1943.

Морски патрул

Основната роля на Нимрод MR2 е във военното дело срещу вражески подводници и в противодействието на противникови земни сили. Но той е използван и в спасителни операции, където неговите широкообхватни и екстензивни комуникационни дейности са от голямо значение.

През 2009 предстои Нимрод MR2 да бъде заместен с 12 самолета Нимрод MRA4.

Поддържащи хеликоптери

Важна част от работата на RAF да поддържа Британските Сухопътни сили и Кралските Подводници чрез пренасяне на войски и оборудване на бойното поле. Хеликоптерите са организирани в службата Joint Helicopter Command (JHC), заедюно с хеликоптерите от Британската армия и Кралските ВМС.

Голяма подкрепа оказва двурототният Боинг Чинук HC2/HC2A заедно с Мерлин HC3 и по-малкият Пума HC1.

През март 2007 е съобщено, че RAF ще получи доставка от шест допълнителни Мерлина. Самолетите бяха поръчани от Дания и затова и за тях ще бъдат построени шест самолета. Също е известено, че осем Боинга Чинук HC3, които са в склад, ще бъдат модифицирани за бойното поле.

Транспорт и летателни средства, презареждащи от самолет на самолет

Заместващата от 1995 Кралското Звено 32-ескадрила използва Bae 125 CC3, Агуста А109 и [[BAe 146|BAe 146 CC2] във VIP транспортната си роля, разположени в RAF Нортхолт в западен Лондон.

По-рутинни транспортни задачи са изпълнявани от Тристарите и Викърите VC10, разположени в RAF Brize Norton. И двата са използвани за транспорт на пътници и товари, а и за презареждащи самолети.

Транспортът през по-кратки пътища при тактически въздушни пренасяния се осигурява от C-130 Hercules, включително от двата по-стари K- и J-модели.

RAF са взели назаем от Боинг четири C-17 Глоубмастъри III, за да осигурят способности за тактически въздушни пренасяния; През 2004 е съобщено, че те ще бъдат закупени заедно със следваща бройка. Петият C-17 трябва да бъде доставен през март 2008 и ще влезе в употреба от дата 8 юни с.г. Министерството на Отбраната е изразили желание да закупи в по-дългосрочен план още три C-17, които да бъдат доставени до средата на 2009, когато продукцията на C-17 ще бъде затворена. Това би осигурило на RAF цели осем C-17. На 26 юли 2007, че RAF имат намерение да изпратят шест C-17 в Ирак и Афганистан.

Тренировъчни летателни средства

Богат асортимент от видове самолети се използват за тренировка на екипажи. В по-напреднал стадий, вариантите за фронтови самолети се адаптират за операционно приспособяване към тренирани пилоти. Те включват: Хариър T10 и Тайфун T1. Напредналата тренировка за пилоти на изтребители, хеликоптери и мулти-двигателни механизми се осигуряват Хоук T1, Грифин HT1 and Супер Кинг Еър респективно.

Базовата подготовка за пилоти на самолети и хеликоптери се предоставя на Тукано T1 and Скуиръл HT1, докато тази за навигатори се води в Домини T1.

Елементарните упражнения се провеждат в Тютър T1, в зависимост от насоката на пилота за влизане в службата. Тютър също се използва , заедно с Викинг T1 и Вигилънт T1 , за да осигури начални, а и опитни тренировки за военновъздушните кадети.

Летателни средства на бъдещето

Между перспективните самолети е Еърбъс A400M, 25 бройки от който ще заместят оставащите "Херкулеси C-130"K.

Новата версия на Чинук - HC3, с подобрена авиационна техника и разширен обсег, е развита основно за специалните части. На 1 април 2007 Британското Министерство на Отбраната потвърждава намерението си за направата на осем оперативни "Чинука HC.3", които са преработени за помощна бойна конфигурация. От друга страна "Юрофайтър Тайфун" влизат в служба и RAF ще бъдат техният най-голям оператор.

Тайфун трябва да замести около 2010 бързия изтребител Торнадо F3 и бомбардировача Ягуар GR3A (който е разпуснат през 2007). Хоук 128 ще замени старите Хоукове; по-новият модел е отговаря на изискванията за оборудване и действие за модерните фронтови самолети. Корпусът на въздушно презареждащите VC10 ще бъде заменен от Еърбъс A330 MRTT, като част от нова програма.

F-35 Джойнт Страйкър Файтър (с британско обозначение F-35 Лайтнинг II) ще замени GR7 и GR9. Хеликоптерният транспорт на RAF – "Пума" и "Си Кинг"/"Морски крал" ще бъдат изместени от "Мерлин" и "Чинук".

Участия на RAF в мисии

Страна Дати Мисия Детайли
Индонезия 2005 Помощи и транспорт RAF изпраща към Югоизточна Азия ВВС след земетресението от 2004 година , за да осигури помощи за местното население
Литва 2004 Въздушната полиция в Балтика 4 Торнадо F3 за тримесечна ротация в мониторингова мисия на НАТО
Афганистан 2001– Операция Разнообразие Няколко Chinook/Чинука са включени към въздушнопреносимите части на коалиционните. От края на 2004 шест Harrier/Хариъра са заети с разузнаването
Босна 1995– Различни хеликоптери RAF подсилват т.нар. "ноу-флай" зони над Балканите в края на 90-те години на миналия век и също така участват в интервенциите на НАТО в Косово и Босна. Днес RAF хеликоптерите подпомагат САЩ.
Близък Изток 1990– Различни RAF изтребители, разположени в Саудитска Арабия иКувейт преди, по време на и след Войната в Залива, за да подсилват т.нар. "ноу-флай" зони/зони, забранени за летене над Ирак. След Войната в Ирак (2003) и окупацията на Южен Ирак от Британските Сили RAF се разгръщат в Басра. Хеликоптерната подкрепа се осигурява от Мерлин, Пума и Чинук.
Фолкландски острови 1984– RAF Планинска любезност Построени след Фолкландската война имат за цел да създадат способни изтребители и транспорт. Отрядът на RAF полка е в основата на ПВО.
Възнесение (остров) 1981– База на остров Възнесение Използвана като въздушен мост между Фолкландските острови и Великобритания. В базата има и американски ВВС.
Норвегия 1960s– Въздушна станция Бардуфос В продължение на дълги години тук на тренировки през зимата са подлагани RAF изтребители и хеликоптери.
Кипър 1956– RAF Акротири/Akrotiri Локализирани в Британската област за бази в Кипър, тук са разположени ВВС за подпомагане на тези в Близкия Изток.
Канада 1940s– RAF Юнит Гуз Бей/Unit Goose Bay, Канада Тук RAF извършват тренировки заедно с канадски ВВС към НАТО.
Гибралтар 1940s– RAF в Гибралтар Тук няма постоянно стационирани самолети, но "Херкулес" често извършват визити.

[11]

Символи, флагове, емблеми и униформа

Флаг на RAF

Следвайки традицията на другите Британски Въоръжени сили, RAF са възприели символи, които да ги представят и да играят ролята на сплотяваща точка за нейните членове.

Флагът на RAF се развява над всяка RAF станция по време на дневна светлина. Дизайнът е одобрен от Джордж V през 1921 след дълга опозиция от страна на Адмиралтейството, което има правото на вето по въпроса за флаговете на всики военни организации и бордове.

Британските самолети в ранните етапи на Първата Световна война използват Националното знаме на Обединеното Кралство като идентифицираща черта, но то лесно може да се свърже с мотива на Железния кръст на германците. Ето защо през октомври 1914 е възприета френската идея за три концентрични кръга със запазените цветове на червен кръг, заобиколен от бял пръстен и външен син. Близките размери на кръговете се променят с годините и през Втората Световна война е въведен по-външен жълт кръг. Червеният кръг на самолетите в Далечния изток през Втората световна война е премахнат, за да се избегне припознаване с японски самолети. От 70-те, камуфлажните самолети носят отличителни знакове с ниска видимост, също с червено и синьо на тъмен камуфлаж или с избледняло розово и светло синьо на светли цветове. Повечето некамуфлажни самолети запазват традиционните червено-бели-сини знакове.

Латинското мото на RAF - "Per Ardua ad Astra", обикновено се превежда на английски: "Through Adversity to the Stars", а на български „Чрез мъчнотии кум звездите”. Изборът на мотот най-често се приписва на младши офицер на име Джей Си Юл в отговор на молба на Командир от бившите Кралски Въздушни Корпуси – полковник Фредерик Сайкс.

Значката на Кралските Военновъздушни сили е съобразена с хералдическите изисквания и е одобрена през 1923 на базата на шивашки дизайн.

Бележки

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Royal Air Force в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​