Александър Кожухаров: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м оправяне
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Александър Георгиев Кожухаров''' е [[България|български]] [[юрист]]. Той е роден през [[1907]] година в [[София]]. Дълги години е преподавател по [[гражданско право]] в [[Софийски университет|Софийския университет „Свети Климент Охридски“]]. Автор на учебници по гражданско право - обща част и по облигационно право. Умира през [[1974]] година.
'''Александър Георгиев Кожухаров''' е [[България|български]] [[юрист]]. Той е роден през [[1907]] година в [[София]].През [[1933]] г.завършва единствения за времето си Юридически факултет на [[Софийски университет|Софийския университет „Свети Климент Охридски“]].По-късно работи като съдия в Самковския районен съд, по-късно в Софийски градски съд. Дълги години е преподавател по [[гражданско право]] в [[Софийски университет|Софийския университет „Свети Климент Охридски“]]От 1946 г. е доцент, а от 1950 професор по право. Автор на учебници,мовографии, студия и статии в областта на гражданското право и най-вече в облигационното право, които се характеризират с практическата им приложимост и актуалност, въпреки че са писани преди повече от половин век.Бил е арбитър в Арбитражния съд при [[Бългаско търговско-промишлена палата]].Член на Римския клуб по сравнително право.Изключително ерудиран лектор, водил лекционни курсове в [[Макс Планк]] институт в [[Хамбург]] и [[Лайпциг]].Един от авторите на гражданския кодекс на [[Квебек]]- [[Канада]].Владеещ перфекто немски и френски език.Често пъти е теоритичен противник на [[Живко Сталев]] и е описван от съвременниците си като трудолюбив човек. Умира през [[1974]] година.





Версия от 13:55, 4 октомври 2009

Александър Кожухаров
български юрист
Роден
Починал
?
Работил вСофийски университет

Александър Георгиев Кожухаров е български юрист. Той е роден през 1907 година в София.През 1933 г.завършва единствения за времето си Юридически факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.По-късно работи като съдия в Самковския районен съд, по-късно в Софийски градски съд. Дълги години е преподавател по гражданско право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“От 1946 г. е доцент, а от 1950 професор по право. Автор на учебници,мовографии, студия и статии в областта на гражданското право и най-вече в облигационното право, които се характеризират с практическата им приложимост и актуалност, въпреки че са писани преди повече от половин век.Бил е арбитър в Арбитражния съд при Бългаско търговско-промишлена палата.Член на Римския клуб по сравнително право.Изключително ерудиран лектор, водил лекционни курсове в Макс Планк институт в Хамбург и Лайпциг.Един от авторите на гражданския кодекс на Квебек- Канада.Владеещ перфекто немски и френски език.Често пъти е теоритичен противник на Живко Сталев и е описван от съвременниците си като трудолюбив човек. Умира през 1974 година. Шаблон:Учен-мъниче