Никола Юруков: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бързо добавяне на Категория:Български архитекти (ползвайки HotCat.js)
м Бързо добавяне на Категория:Български творци от Македония (ползвайки HotCat.js)
Ред 36: Ред 36:
[[Категория:Хора от Ном Костур]]
[[Категория:Хора от Ном Костур]]
[[Категория:Български архитекти]]
[[Категория:Български архитекти]]
[[Категория:Български творци от Македония]]

Версия от 16:42, 9 октомври 2009

Никола Юруков
български архитект и революционер

Роден
Починал
Семейство
Братя/сестриХристо Юруков

Никола Юруков е български архитект и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Македонската федеративна организация.

Биография

Сградата на ДЗИ, проектирана от Никола Юруков, Георги Фингов и Димо Ничев през 1913 г.

Никола Юруков е роден в 1880 година в костурското село Лабаница. Гимназиалното си образование получава в Пловдив. През 1901г. завършва архитектура във Висшето техническо училище във Виена. Съучередител е на архитектурното бюро „Фингов-Ничев-Юруков“, което през 1911-1912г. печели множество конкурси за проектиране и построяване на училищни и адмнинистративни сгради в София и Пловдив.

Юруков участва активно в национално-освободителното движение на македонските българи. В 1913 година подписва Меморандума до Великите сили, в който се настоява за пръсъединяване на Македония към България. След Първата световна война Юруков е избран за председател на Костурското благотворително братство в София. Той е сред организаторите на създаването на Временната комисия на македонската емиграция и на Македонската федеративна организация, противопоставяща се на ВМРО.

Юруков развива дейност за създаване на независима Македония като част от бъдещата Балканска федерация на V конгрес на дружествата на ОН в 1921 в Женева и на Международната конференция на лигата на потиснатите народи в 1922 година в Лондон.

Убит е от дейци на ВМРО в 1923 година.

Проекти

  • Софийска търговско-индустриална камара, днес централно управление на СИБАНК, в София, ул. Славянска №2 (1912; съвместно с Георги Фингов и Димо Ничев)
  • ДСК, ул. Московска (съвместно с Георги Фингов и Димо Ничев)

Източници

  • Енциклопедия България, Академично издателстно Проф. „Марин Дринов“, София, 1996.
  • Г. Коцев, Л. Стоилова и др.: Австрийски архитектурни влияния в София, Музей за история на София, 1998, ISBN 954-8853-12-4 (с библиография)