СОХО (космически апарат): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: fr:Solar and Heliospheric Observatory
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: pt:SOHO (sonda espacial)
Ред 49: Ред 49:
[[no:Solar and Heliospheric Observatory]]
[[no:Solar and Heliospheric Observatory]]
[[pl:SOHO (sonda kosmiczna)]]
[[pl:SOHO (sonda kosmiczna)]]
[[pt:Sonda Soho]]
[[pt:SOHO (sonda espacial)]]
[[ru:SOHO (КА)]]
[[ru:SOHO (КА)]]
[[sk:Solar and Heliospheric Observatory]]
[[sk:Solar and Heliospheric Observatory]]

Версия от 10:08, 10 октомври 2009

Вижте пояснителната страница за други значения на СОХО.

СОХО (на англ. SOHO, абревиатура от Solar and Heliospheric Observatory, "Обсерватория за наблюдаване на Слънцето и хелиосферата") е проект на Европейската космическа агенция (EKA) и НАСА с цел изучаване на вътрешната структура на Слънцето, неговата обширна атмосфера и произхода на слънчевия вятър, потока от силно йонизиран газ, който се излъчва непрекъснато далеч извън пределите на слънчевата система. Първоначално е предвиден за двегодишна мисия, но впоследствие функционира над десет години. Апарата е изстрелян на 2 декември 1995 г. на ракетата Атлас IIAS. Започва да функционира нормално през май 1996 г.


Конструкция

СОХО е съставен от два модула. Сервизният модул заема по-малката част от апарата и се грижи за захранването, контрола на температурата, текущата позиция и телекомуникациите за целия космически кораб и слънчевите панели. Товарният модул се намира над сервизния и в него се помещават всички научни инструменти.

Орбита на апарата

Космическият апарат се движи около Слънцето, бавно орбитиращ около първата точка на Лагранж, където комбинираната гравитация на Земята и Слънцето задържа кораба на тази позиция.

Слънцето е изключително бурно. Яростните бури в неговата атмосфера са далеч по-големи от тези на Земята. СОХО е в позиция на 1,5 млн.км. от Слънцето от към огряната от Слънцето страна на Земята, откъдето той непрекъснато наблюдава нашата звезда. Всеки ден СОХО изпраща изображения, от които учените изучават слънчевата природа и поведение. Данните от СОХО помагат на учените и да предсказват неблагоприятните космически бури, които въздействат на нашата планета.

Построяване на СОХО

Изстрелването на СОХО с ракетата Атлас IIAS

СОХО е проект на международното сътрудничество между EKA и НАСА. От всичките дванадесет инструмента на апарата девет са дело на международни екипи, начело с европейски учени, и три инструмента от американски екипи. Повече от 500 учени в двадесет страни са ангажирани с работата с инструментите и научните програми. НАСА, която изстреля СОХО, отговаря за комуникациите и дневните ежедневните операции. След извеждането му в космоса през 1995 г., СОХО трябваше да работи до 1998 г., но заради неговия успех НАСА и EKA решиха до продължат неговата дейност до 2003 г. Тази отсрочка позволява на учените, работещи със СОХО, да сравнят слънчевото поведение от 1996 г., когато имаше малко слънчеви петна по неговата повърхност, и пикът на слънчевите петна през 2000 г. СОХО бе изгубен за няколко седмици през 1998 г., но бе върнат към нормална работа след малко повече от четири месеца. Други трудности имаше с изгубването на жироскопа, с който се контролира ориентацията на кораба в пространството, но въпреки тези проблеми, инженерите успяват да поддържат функционирането на СОХО и неговите инструменти в състояние за успешно завършване на мисията.

Външни препратки