Кантонски език: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м fixing masked redirect
м Робот Промяна: ar:صينية يؤ
Ред 28: Ред 28:


[[am:ጓንግዶንግኛ]]
[[am:ጓንግዶንግኛ]]
[[ar:كنتونية]]
[[ar:صينية يؤ]]
[[bcl:Kantones]]
[[bcl:Kantones]]
[[bn:ক্যান্টনীয় উপভাষা]]
[[bn:ক্যান্টনীয় উপভাষা]]

Версия от 14:31, 11 октомври 2009

Кантонски език
粵語, 粤语 Юет6юе5
СтранаХонконг, Макао, КНР, Малайзия, Сингапур, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и други страни, където са се заселили кантонски мигранти.
Регионцентрален Гуандон и другаде
Говорещи66 000 000
ПисменостКитайска логограма
Систематизация по Ethnologue
-Китайско-тибетски
.-Китайски
..→Юе
Официално положение
Официален вХонконг, Макао
Регулатор---
Кодове
ISO 639-1zh
ISO 639-2chi (B) / zho (T)
ISO 639-3yue
Кантонски език в Общомедия

Кантонският (粵語/粤语, лит. „Юе (Гуандун)“) е един от основните езици от китайската езикова група. Говори се главно в югоизточната част на континентален Китай, Хонконг, Макао, от китайски малцинства в Югоизточна Азия и от много китайски емигранти от кантонски произход по целия свят. Името му с получено от Кантон, стара френска латинизация на Гуанджоу, столицата на провинцията Гуандун. Кантонският е тонален език.

В различните области се говорят различни кантонски диалекти. Най-престижен е диалектът Гуанджоу, който най-често се нарича просто „кантонски“. Диалектът Гуанджоу е лингва франка не само на провинцията Гуандун, но и на кантонската диаспора по света и се говори от около 70 милиона души, като в чужбина с него може да се мери само Мин Нан, говорен от около 40 милиона души, голяма част от които се намират в Югоизточна Азия. Диалектът Гуанджоу се говори също в Хонконг, финансовата и културна столица на Южен Китай. Освен него, диалектът Тайшан, един от „сей йап“ или „сийи“ (四邑) диалектите, които идват от гуандунски окръзи, където повечето кантонски имигранти се заселват по времената, когато Канада и САЩ не са допускали китайски имигранти, продължава да се говори от нови имигранти от Южен Китай и дори от трето поколение китайски американци от кантонски произход.

Както и други основни разновидности на китайския, кантонският често се смята за диалект на един единствен китайски език по културни и националистични причини. Повечето лингвисти обаче го разлглеждат като отделен език, със значителни изключения от Китайската народна република.

Шаблон:Лингвистика-мъниче