Скай (остров): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
за начало
 
завършване
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Skye map.PNG|thumb|Карта на Скай]]
{{редактирам}}
'''Скай''' ({{lang-en|Skye}}) е остров, разположен северозападно от [[Шотландия]]. Той е най-големият от [[архипелаг]]а [[Вътрешни Хебриди]]. Административно е причеслен към област [[Хайланд]].
[[Картинка:Skye map.PNG|thumb|Landkarte von Skye]]

'''Остров Скай''' ({{lang-en|Skye}}) остров, разположен северозападно от [[Шотландия]]. Той е най-големият от [[архипелаг]]а [[Вътрешни Хебриди]]. Административно е причеслен към област [[Хайланд]].


== Общи сведения ==
== Общи сведения ==
На Скай живеят 9232 души (2001) и с това е четвъртият по население остров на Шотландия. 30% от тях говорят [[шотландски келтски език]]. Площта на острова е 1.656 km², с дължина север-юг - 80 км и широчина от 11 до 40 кг.
На Скай живеят 9 232 души (2001) и с това е четвъртият по население остров на Шотландия. 30% от тях говорят [[шотландски келтски език]]. Площта на острова е 1.656 km², с дължина север-юг - 80 км и широчина от 11 до 40 кг. Скай е разделен от шотландската твърда земя чрез проливите Саунд ъф Слиийт, Реа и Лох Алш. Заливите така са нарязали острова, че най-отдалечената от морето точка е едва на 8 км. Така са разграничени пет големи полуострова: Слийт на юг, Мингиниш на югозапад, Дуириниш на северозапад, Ватерниш или Фатерниш на северозапад и Тротерниш на север. Най-високата точка на острова е на 993 м. надм. височина.

Главни източници на приходи за Скай са [[туризъм|туризмът]], [[земеделие]]то, [[риболов]]ът и производството на [[уиски]].

== Външни препратки ==


{{Commonscat|Skye}}
* {{икона en}} [http://www.skye.co.uk/ Официален уебсайт на Скай]
* {{икона de}} [http://www.schottlandgeschichte.de/clan-macleod/ История на Шотландия] Подробна информация за клана МакЛеод и историята му, многобройни снимки от Шотландия и конкретно Скай


{{Превод от|de|Skye|65818396}}


[[Категория:География на Шотландия]]
[[Категория:География на Шотландия]]

Версия от 12:41, 22 октомври 2009

Карта на Скай

Скай (Шаблон:Lang-en) е остров, разположен северозападно от Шотландия. Той е най-големият от архипелага Вътрешни Хебриди. Административно е причеслен към област Хайланд.

Общи сведения

На Скай живеят 9 232 души (2001) и с това е четвъртият по население остров на Шотландия. 30% от тях говорят шотландски келтски език. Площта на острова е 1.656 km², с дължина север-юг - 80 км и широчина от 11 до 40 кг. Скай е разделен от шотландската твърда земя чрез проливите Саунд ъф Слиийт, Реа и Лох Алш. Заливите така са нарязали острова, че най-отдалечената от морето точка е едва на 8 км. Така са разграничени пет големи полуострова: Слийт на юг, Мингиниш на югозапад, Дуириниш на северозапад, Ватерниш или Фатерниш на северозапад и Тротерниш на север. Най-високата точка на острова е на 993 м. надм. височина.

Главни източници на приходи за Скай са туризмът, земеделието, риболовът и производството на уиски.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Skye в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​