Лукасов професор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Ред 1: Ред 1:
'''Лукасов професор по математика''' е длъжност в [[Кеймбриджки университет|Кеймбриджкия университет]], създадена през [[1663]] от [[Хенри Лукас]], бивш член на Парламента от Кеймбриджкия университет, и утвърдена официално на [[18 януари]] [[1664]] от крал [[Чарлз II]]. Лукас завещава на университета своята библиотека от 4 хиляди тома и парична сума за покупката на земя, която да осигури 100 [[британска лира|английски лири]] годишен доход за заемащия професорската длъжност.
'''Лукасов професор по математика''' е длъжност в [[Кеймбриджки университет|Кеймбриджкия университет]], създадена през [[1663]] от [[Хенри Лукас]], бивш член на Парламента от Кеймбриджкия университет, и утвърдена официално на [[18 януари]] [[1664]] от крал [[Чарлз II]].
Лукас завещава на университета своята библиотека от 4 хиляди тома и парична сума за покупката на земя, която да осигури 100 [[британска лира|английски лири]] годишен доход за заемащия професорската длъжност.


== Списък на Лукасовите професори ==
== Списък на Лукасовите професори ==
Ред 25: Ред 27:


[[Категория:Титли]]
[[Категория:Титли]]
[[Категория:Английска култура]]
[[Категория:Кеймбриджки университет]]


[[de:Lucasischer Lehrstuhl für Mathematik]]
[[de:Lucasischer Lehrstuhl für Mathematik]]

Версия от 19:23, 24 октомври 2009

Лукасов професор по математика е длъжност в Кеймбриджкия университет, създадена през 1663 от Хенри Лукас, бивш член на Парламента от Кеймбриджкия университет, и утвърдена официално на 18 януари 1664 от крал Чарлз II.

Лукас завещава на университета своята библиотека от 4 хиляди тома и парична сума за покупката на земя, която да осигури 100 английски лири годишен доход за заемащия професорската длъжност.

Списък на Лукасовите професори

Външни препратки