Сан Клементе (Рим): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: pt:Basílica de São Clemente
TXiKiBoT (беседа | приноси)
Ред 37: Ред 37:
[[ru:Базилика Святого Климента]]
[[ru:Базилика Святого Климента]]
[[sv:San Clemente]]
[[sv:San Clemente]]
[[uk:Базиліка Святого Климента]]
[[zh:圣格来孟大殿]]
[[zh:圣格来孟大殿]]

Версия от 18:50, 10 ноември 2009

Базиликата Сан Клементе (ит. Basilica di San Clemente; Сан-Клементе) е една от титулните базилики в Рим. Разположена е на около 10 минути пеша от Колизеума. Осветена е в памет на третия римски папа - свети Климент.

В Сан Клементе се виждат много от етапите на строителната история на Рим. В най-ниската част на базиликата са открити и отворени за публични посещение остатъци от езически митреум от 2 век с олтар на бога Митра.

Първата църква на това място е била устроена в дома на римския консул Тит Флавий Клемент, внуков племенник на император Веспасиан, който според римската църковната традиция е свети Климент. През 6 век на мястото на древния храм е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент. От тази базилика е останала криптата, в която се намира гробът на равноапостола св. Константин-Кирил Философ. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. там е поставена мозаика, подарък от България, с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език [1]. При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в рисъствието на държавни глави и политици от славянските страни. Папа Йоан Павел II се е молил там за Полша и другите славянски народи [2].

През 1084 г. южната част на Рим е разграбена от норманите под предводителството на Роберт Жискард. Петнадесет години след това настоятел на Сан Клементе става папа Паскалий II и отново построява наземната част на базиликата. Нейното главно украшение е забележително съхранена мозайка от 13 век. През 1719 г. Карло Стефано Фонтана завършва новата фасада в стил барок.

Външни препратки

Общомедия
Общомедия
Общомедия разполага с мултимедийно
съдържание за: Сан Клементе (Рим)


Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Базилика Святого Климента“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​