Телесфор (папа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: lt:Telesforas (popiežius)
м Робот Добавяне: tr:Telesphorus Промяна: ceb:Telesforo
Ред 39: Ред 39:
[[be:Тэлесфор, папа рымскі]]
[[be:Тэлесфор, папа рымскі]]
[[ca:Telèsfor I]]
[[ca:Telèsfor I]]
[[ceb:Papa Telesporo]]
[[ceb:Telesforo]]
[[cs:Telesforus]]
[[cs:Telesforus]]
[[da:Pave Telesforus 1.]]
[[da:Pave Telesforus 1.]]
Ред 76: Ред 76:
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปาเทเลสฟอรุส]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปาเทเลสฟอรุส]]
[[tl:Telesforo]]
[[tl:Telesforo]]
[[tr:Telesphorus]]
[[uk:Телесфор (папа)]]
[[uk:Телесфор (папа)]]
[[zh:教宗福禄]]
[[zh:教宗福禄]]

Версия от 17:59, 17 ноември 2009

Свети Телесфор
римски папа
Понтификат
ca. 126 – ca. 137
Рождено имеТелесфор
ПредшественикСикст I
НаследникХигин

Роден
???
Починал
ca. 137
Свети Телесфор в Общомедия

Папа свети Телесфор (Шаблон:Lang-la) е папа от около 126 до около 137.

Неговият понтификат започва по време на управлението на римския император Адриан, по време на което той става свидетел на преследването на християни, и завършва по време на управлението на император Антонин Пий. Ватиканският Annuario Pontificio казва, че той е грък по рождение и управлява от 127 или 128 до 137 или 138. Традицията на коледните среднощни меси, празнуването на Великден в неделя и спазването на седемседмичен пост преди Великден обикновено са отнасяни към неговия понтификат, но много историци изразяват съмнения, че тези отнасяния са правилни.

Писателят Ириней казва, че Телесфор е изстрадал мъченичество. Въпреки че всеки от първите четиринадесет наследници на свети Петър е описван от един или друг извор като мъченик, Телесфор е единственият, за когото съществува историческо доказателство. Според един извор, „Той е единственият папа от 2 век, чието мъченичество е надеждно потвърдено.“ В римската мартирология за негов празник е посочен 5 януари; Гръцката църква го празнува на 22 февруари. Кармелитите почитат Телесфор като патронен светец на ордена, тъй като се твърди, че той е живял на планината Кармел като отшелник.

Град Свети Телесфор, в югозападната част на канадската провинция Квебек, е наречен на негово име.

Източници и използвана информация

  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. Ню Йорк: Penguin Books, 1993. ISBN 0-140-51312-4.
  • Kelly, J.N.D. Oxford Dictionary of Popes. (1986). Оксфорд, Англия: Oxford University Press.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pope Telesphorus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​