Уикипедия:Авторско право: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
/ * Книгата на Георги Саракинов "Авторско право и сродните му права в Република България"[http://www.sibi.bg/display.php?page=cat1&sub=11&id=207] */
м Премахнати редакции на 83.228.55.21 (б.), към версия на Almabot
Ред 102: Ред 102:
* [[:en:Wikipedia:Mirrors and forks#Non-compliance process]]
* [[:en:Wikipedia:Mirrors and forks#Non-compliance process]]
* Българският ''Закон за авторското право и сродните му права''. Версия от октомври 2005 г. има [[b:ЗАП|в Уикикниги]] и [[:s:ЗАП|Уикиизточник]], а последната (20 юли 2007) е достъпна на други места в Интернет[http://5ko.free.fr/libre/zap_2007-07-20.html].
* Българският ''Закон за авторското право и сродните му права''. Версия от октомври 2005 г. има [[b:ЗАП|в Уикикниги]] и [[:s:ЗАП|Уикиизточник]], а последната (20 юли 2007) е достъпна на други места в Интернет[http://5ko.free.fr/libre/zap_2007-07-20.html].

* Книгата на Георги Саракинов "Авторското право в музиката"[http://www.sibi.bg/display.php?page=cat1&sub=11&id=315]
* Книгата на Георги Саракинов "Авторско право и сродните му права в Република България"[http://www.sibi.bg/display.php?page=cat1&sub=11&id=207]
[[Категория:Уикипедия|Авторско право]]
[[Категория:Уикипедия|Авторско право]]



Версия от 18:34, 24 ноември 2009

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На тази страница са описани няколко правила, които трябва да се спазват, за да не се нарушава лиценза на Уикипедия (GFDL 1.2), законите на САЩ свързани с авторското право (които трябва да се спазват, тъй като сървърите на Уикипедия се намират в САЩ), както и българския Закон за авторското право и сродните му права.[1] Тук има информация за възможностите за добавяне, публикуване в Уикипедия на външни материали (текстове, картинки и др.), както и за възможностите и правилата да се публикуват материали от Уикипедия на други места (сайтове, печатни публикации и др.).

Добавяне на външни материали в енциклопедията

Ако сте автор на даден материал (текст, картинка, звук и др.), моля забележете, че всички материали тук се публикуват според Лиценза за свободна документация на ГНУ (ЛСД) версия 1.2 или коя да е следваща версия, публикувана от Фондацията за свободен софтуер, без непроменяеми раздели, без предни и задни корици - изричното право на всеки да подобрява (променя) материала, както и да го ползва и разпространява при същите условия. Лицензът гарантира, че натрупаните знания ще останат достъпни, ще се увеличават и ще се подобряват. Ако желаете да се включите, можете да въведете материалите си, или ако нямате възможност, пишете ни и ние ще помогнем с въвеждане, форматиране и оформление.

Забележка: оригинални изследвания и теории не се приемат дори да ги предоставяте с лиценза на ГНУ: необходимо е посочване на проверяеми авторитетни научни източници. За повече информация вижте Възможност за проверка, Посочвайте източниците си, Благонадеждни източници и Неутрална гледна точка.
Забележка: ако сте само преводач на даден текст, трябва изрично писмено разрешение от авторите на оригинала. Ако сте съавтор на общо произведение или на производна версия, трябва такова разрешение и от останалите автори.

Ако желаете да публикувате тук текстове, на които не сте автор, моля поискайте разрешение от автора (вижте Уикипедия:Разрешения за ползване на материали) и добавете съответната кореспонденция и разрешението му към подстраница там. Непременно обяснете за Лиценза за свободна документация на ГНУ, под чиито условия материалът ще се публикува - ясно е, че ако (и докато) авторът не се съгласи с тези условия, не можем да публикуваме неговия материал. Можем обаче да сложим препратка и да се позовем на него в нашата статия.

Забележете, че повечето книги, както и повечето сайтове и файлове в Интернет, не могат да се копират или преписват, тъй като това би било нарушаване на авторското право. От друга страна, ако материалът е ценен и би представлявал интерес за читателите на енциклопедията, не се колебайте да го споменете в раздел „Библиография“ или „Външни препратки“ в края на статията.

Ако нямате разрешение за публикуване на даден текст с Лиценза за свободна документация на ГНУ, можете да го преразкажете със свои думи (трябва да е истински преразказ със свои думи, без копиране на изречения) и да го посочите в раздел „Източници“ в края на статията. Кратки цитати, отбелязани като такива, също са допустими, както е описано по-долу.

Свободно съдържание

За текстове, които вече са публикувани при условията на свободен лиценз, не винаги е нужно разрешение. Трябва обаче да се уверите, че имаме право да ги публикуваме при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ (ГНУ ЛСД), който важи за цялото текстово съдържание на Уикипедия. В почти всички случаи това означава, че текстовете вече са публикувани при условията на ГНУ ЛСД, Лиценза на MIT, Лиценза на BSD или пък са обществено достояние. (Лицензите Creative Commons не са съвместими с ГНУ ЛСД.)

Английската, немската, френската и останалите Уикипедии съдържат огромен брой статии с лиценз ГНУ ЛСД — не се колебайте да преведете всеки материал, който ви е интересен. Когато материалът е с лиценза на ГНУ, в края на статията е необходимо да се посочат авторите, а в случая с чуждоезичните уикипедии, адресът и версията (датата) на статиите, които са превеждани.

Свободни файлове

Ако материалът не е текст, а картинка, звук или друг вид файл, публикуван в отворен формат и със свободен лиценз (като GNU FDL, Art Libre, FreeBSD DL, Признание (CC-BY), Признание-Споделяне на споделеното (CC-BY-SA), както и ако авторът му го е отдал като обществено достояние (Public domain), няма нужда да се иска допълнително разрешение, за да се качи. Много такива материали има на английската, немската, френската и останалите Уикипедии - в този случай спокойно ги ползвайте, но не ги качвайте в българската Уикипедия, а направо в Общомедия, общото хранилище на файлове за всички проекти на Фондация Уикимедия. Необходимо е при качването на файла да упоменете автора, лиценза и източника на даденото произведение.

Внимание, повечето картинки и файлове в Интернет не могат да се ползват в Уикипедия, тъй като това би било нарушаване на авторското право. Тези, които могат да се ползват, си имат изрично уточнение с посочен свободен лиценз. Материали, за които не са посочени условия за копиране, не се приемат в Уикипедия (но можете да поискате разрешение от автора).

Забележете, че от 19 май 2005 г., в Уикипедия не се приемат файлове с разрешение „само за Уикипедия“ или „само за некомерсиални цели“. Разрешението трябва да е за ползване при условията на някой от стандартните лицензи.

Ако вие сте автор (художник, фотограф, чертожник) на илюстративни снимки или графики с енциклопедична значимост, можете да ги публикувате в Уикипедия, като ви препоръчваме да изберете Лиценза за свободна документация на ГНУ и/или Признание-Споделяне на споделеното (CC-BY-SA). При качването на файла уточнете, че вие сте неговият автор. Ако произведението ви е „производна работа“ (ползвали сте чужди подложки или части за основа) на несвободни материали, трябва изрично писмено разрешение от останалите съавтори за публикация с избрания лиценз.

Вижте също: 10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия.

Ползване на чужди материали като източник

Ако само ползвате чужди материали за създаване на статия, публикувана в Уикипедия, важат същите правила както при всяка научна публикация: кратки цитати (отбелязани като такива) са разрешени, доколкото илюстрират разглежданите теми; източниците винаги се описват - интернет адрес или публикация, дата, издател, страница. Използваните източници могат да се групират в отделен раздел на края на статията.

Вижте също: Уикипедия:Разрешения за ползване на материали.

Материали от Уикипедия в чужди публикации

Уикипедия поощрява ползването на уики-материалите в чужди публикации, стига да се спазят лицензите. Терминът Документ или Материал в смисъла, използван от лиценза, се отнася за всяка отделна статия или файл, а не Уикипедия като цяло.

В Уикипедия има два вида материали: текстове и файлове.

Текстове

Относно текстовете, всички статии в Уикипедия (българската или други версии) са публикувани с Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL). Лицензът позволява текстове от Уикипедия да бъдат използвани, публикувани, копирани, променяни и другаде, включително с комерсиална цел, стига да се спазват условията на лиценза. Ползването на текстовете ни е безплатно, но може да става единствено при условията на този лиценз, като производните работи попадат под същия лиценз. Това вероятно е най-задължаващото: ползват ли се статии от Уикипедия, дори да са подобрени/преведени, новите версии са свободно достъпни по същия начин, като целта е събраните знания да продължават да са достъпни за обществото.

Пълният текст на лиценза може да прочетете на Уикипедия:Лиценз за свободна документация на ГНУ.

Накратко, ако ползвате наши статии за интернет сайт, дори да сте ги променили, трябва в страницата с текста да се посочи следната информация:

  • че материалът е статия от Уикипедия или нейна производна версия и препратка към уикипедианската страница;
  • датата, от която сте взели текста (тъй като се променя);
  • пълен списък с имената на съавторите (можете да го получите от командата "история", каквато има в горната част на всяка страница);
  • уточнение, че лицензът на статията е GFDL;
  • препратка към локално копие на лиценза, на вашия сайт, което можете да копирате оттук http://www.gnu.org/copyleft/fdl.txt.

(По-накратко: Автор(и), Лиценз и Източник.) Има и други ограничения в Лиценза, например относно криптирането на текстовете, отпечатване на хартиен носител или продажбата им, затова добре си прочетете Лиценза.

Кратки цитати и позовавания

Ако само ползвате материали от Уикипедия за създаване на статия, книга, теза и др., важат същите правила както при всяка научна публикация: кратки цитати (отбелязани като такива) са разрешени, доколкото илюстрират разглежданите теми, източниците винаги се описват - интернет адрес на статията и датата (тоест версията, на която се позовавате), например:

Цитат от статията Шльокавица (31 октомври 2004 г.) от свободната енциклопедия Уикипедия.

Заглавието "Шльокавица" трябва да се замени с името на съответната статия. При отпечатвани материали, адресът на страницата следва да е показан, например:

Цитат от статията „Шльокавица“ (http://bg.wikipedia.org/wiki/Шльокавица, 31 октомври 2004 г.) от свободната енциклопедия „Уикипедия“.

За кратки цитати от Уикипедия не сте длъжни да публикувате статията си под същия лиценз. За останалите случаи, ако използвате текстове от Уикипедия, дори и преработени, новата публикация е достъпна при условията на същия лиценз (вижте раздела Текстове по-горе). Ако това не е възможно, нямате разрешение да публикувате нашите материали или техни производни версии.

Файлове

Относно файловете, нещата са различни. Когато ви трябва някой файл (снимка) от Уикипедия, щракнете на снимката, за да се отвори "описателната страница" на снимката. На нея можете да видите какви са условията за ползване. Ако за някоя няма информация или е неясно, по-добре не я ползвайте, вероятно нарушава авт.права и ще бъде изтрита.

Препоръчва се да ползвате нашето огромно снимко-хранилище с файлове: Общомедия. Там файловете са със свободен лиценз, от друго споразумение няма нужда, за да се ползват.

В Общомедия файловете строго се проверяват и ако не е сигурно, че са свободни за ползване , дори и с комерсиална цел, те се изтриват до 10 дни. Затова можете да ги ползвате, стига да споменете източника:

  • ако автор е някой от редакторите или фотографите уикипедианци и първата публикация е в Уикипедия, следва да се посочи Уикипедия -- българската, ако е българин, немската, ако е немец и т.н.; -- а ако снимката е в статия, следва връзката ви да води не към началната страница, а към статията;
  • много често източникът е друго издание: тогава следва то да се посочи, например "NASA", "Flickr" или каквото е показано, и има връзка към него (посетете връзката, за да проверите наистина ли лицензът е свободен).

Ако снимката е с Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL), нужно е да се посочат три неща: автор, източник и самият лиценз, както за статиите по-горе. Ако няма достатъчно място под снимката, тази информация естествено може да се добави другаде в страницата, например след края на статията.

Ако файлът е Обществено достояние (Public Domain) само авторът би трябвало да се посочи (или ако не е известен, източникът, напр. NASA).

При друг лиценз трябва да се прочете какви са условията: при всеки случай ще е безплатно и разрешено за комерсиален сайт, стига да се спомене автора, лиценза и източника.

В българската Уикипедия също имаме много файлове, но за съжаление не всички са описани още (работим по въпроса) и някои не са разрешени за комерсиално ползване, затова трябва да се внимава повече, ако се ползват в друго издание. Тези, които са със свободен лиценз, постепенно се преместват в Общомедия.

Бележки

  1. Тази страница обаче не е писана от експерти. Юридически обвързваща стойност има единствено лицензът.

Вижте още