Джакарта: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
м Робот Добавяне: yo:Jakarta
Ред 143: Ред 143:
[[vi:Jakarta]]
[[vi:Jakarta]]
[[war:Jakarta]]
[[war:Jakarta]]
[[yo:Jakarta]]
[[zh:雅加达]]
[[zh:雅加达]]
[[zh-min-nan:Jakarta]]
[[zh-min-nan:Jakarta]]

Версия от 20:27, 28 ноември 2009

Централната част на Джакарта
Местен возач на рикша

Джакарта (на индонезийски Jakarta) е столицата на Индонезия. Разположена е в северозападната част на остров Ява, на брега на Зондско море. Населението на Джакарта е около 8 792 000 души (2004), което я прави най-големият град в Югоизточна Азия.

История

Първото селище на мястото на Джакарта е пристанище от 5 век, наричано Калапа. През 12 век то е важен център на индуистката държава Зонда. Първите европейци, достигнали Калапа са португалците, които в началото на 16 век строят там свое укрепление. На 22 юни 1527, след като е превзет от местния военачалник Фатахилах, градът е преименуван на Джаякарта (от явански, "победоносен и процъфтяващ"). Тази дата днес се смята за момента на основаване на града.

През 1619 Джаякарта е превзета от войски на нидерландската Обединена източноиндийска компания, водени от Ян Питерсзоон Кун. Градът е преименуван на Батавия (от батави, племе населявало днешна Нидерландия при римското звоюване на страната). Батавия се превръща в център на нидерландските владения в Югоизточна Азия. По време на Наполеоновите войни за кратко е под британски контрол (1811-1815). С разрастването на нидерландските владения в региона през 19 век важността на Батавия също се увеличава. Силната централизация на колониалното управление довежда до необичайна концентрация на политическо и икономическо влияние в града, запазила се и днес.

По време на Втората световна война градът е превзет от японците (1942), които го преименуват на Джакарта, за да спечелят подкрепата на местното население. След поражението на Япония през 1945 Джакарта се връща под контрола на Нидерландия, но засилващото се движение за недависимост довежда до създаването на независима Индонезия през 1949 и Джакарта става столица на новата държава.

Личности

  • Починали в Джакарта

Побратимени градове

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jakarta в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Link FA