Курт Гьодел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: yo:Kurt Gödel
м Робот Добавяне: jbo:kurt.gydel
Ред 68: Ред 68:
[[it:Kurt Gödel]]
[[it:Kurt Gödel]]
[[ja:クルト・ゲーデル]]
[[ja:クルト・ゲーデル]]
[[jbo:kurt.gydel]]
[[jv:Kurt Gödel]]
[[jv:Kurt Gödel]]
[[kn:ಕರ್ಟ್ ಗುಡ್ಲ್]]
[[kn:ಕರ್ಟ್ ಗುಡ್ಲ್]]

Версия от 23:22, 5 декември 2009

Шаблон:Учен информацияКурт Гьодел (IPA: [kʊɐ̯t ˈgøːdl̩], Шаблон:Lang-de) е австрийски и американски логик, математик и философ.

Гьодел е един от най-значимите логици на всички времена. Работите му имат съществено влияние върху научното и философско мислене на XX. век, още от началото на века, когато Хилберт, Акерман, Уайтхед, Ръсел поставят основите на използването на логиката и теорията на множествата за разбиране на основите на математиката.

Гьодел е познат преди всичко с неговите теореми за непълнота, публикувани през 1931, когато е бил на 25 години, една година след защитата на докторската си дисертация във Виенския университет. По-известната теорема за непълнота гласи, че за всяка вътрешно непротиворечива, рекурсивна аксиоматична система, достатъчна за да опише аритметиката на естествените числа (Аритметика на Пеано), съществуват верни твърдения за естествените числа, които не могат да бъдат доказани в рамките на тази аксиоматична система.

Той доказва, че хипотезата за континуума не може да бъде отхвърлена в рамките на теорията на множествата, ако нейните аксиоми са непротиворечиви. Той прави и съществени приноси в теорията на доказателствата, изяснявайки връзките между класическата, съждителна и модална логика. Шаблон:Учен-мъниче Шаблон:Математика-мъниче