Унитарна държава: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: gv:Steat unnaneagh
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Унитарна държава''' е форма на държавно устройство. "Унитарна" е държавата, чийто [[суверенитет]] е неделим. Това означава, че правото да се упражнява върховната власт върху територията й е неделимо. Обикновено това право принадлежи на един народ, наложил по стечението на историческите обстоятелства своята фактическа доминация върху тази територия.
'''Унитарна държава''' е форма на държавно устройство: държава, която е населена от един народ.


Евентуалното наличие на етнически малцинства не се отразява върху еднонационалния характер на държавата. В унитарната държава действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са [[Франция]], [[България]], [[Турция]], [[Гърция]], [[Италия]], [[Япония]] и др.
Евентуалното наличие на етнически малцинства не се отразява върху еднонационалния характер на унитарните държави. В унитарната държава действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са [[Франция]], [[България]], [[Турция]], [[Гърция]], [[Италия]], [[Япония]] и др.


[[Категория:Форми на управление]]
[[Категория:Форми на управление]]

Версия от 22:32, 7 декември 2009

Унитарна държава е форма на държавно устройство. "Унитарна" е държавата, чийто суверенитет е неделим. Това означава, че правото да се упражнява върховната власт върху територията й е неделимо. Обикновено това право принадлежи на един народ, наложил по стечението на историческите обстоятелства своята фактическа доминация върху тази територия.

Евентуалното наличие на етнически малцинства не се отразява върху еднонационалния характер на унитарните държави. В унитарната държава действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са Франция, България, Турция, Гърция, Италия, Япония и др.