Годината на четиримата императори: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Годината на четиримата императори''' е [[69]] г. от н.е. Това е година в която се сменят 4 римски императора - [[Галба]], [[Отон]], [[Вителий]] и [[Веспасиан]]. След смъртта на [[Нерон]], [[Юлиево-Клавдиева династия|династията на Юлио-Клавдиите]] свършва, на престола чрез държавен преврат се възкачват в продължение на една година четирима императори. В крайна сметка политическата нестабилност в Римската империя е неутрализирана и централната власт е укрепена от [[Флавиева династия|Флавиевата династия]], представители, на която са [[Веспасиан]], [[Тит]] и [[Домициан]].
'''Годината на четиримата императори''' е [[69]] г. от н.е. Това е година в която се сменят 4 римски императора - [[Галба]], [[Отон]], [[Вителий]] и [[Веспасиан]].
След смъртта на [[Нерон]], [[Юлиево-Клавдиева династия|династията на Юлио-Клавдиите]] свършва, на престола чрез [[държавен преврат]] се възкачват в продължение на една година четирима [[император]]и.
В крайна сметка политическата нестабилност в [[Римската империя]] е неутрализирана и централната власт е укрепена от [[Флавиева династия|Флавиевата династия]], представители, на която са [[Веспасиан]], [[Тит]] и [[Домициан]].

== Вижте също ==
* [[Обсада и превземане на Ерусалим (70)]]


{{Светоний 12те цезари}}
{{Римски императори}}
{{Римски консули 1—37 г.}}
{{Римски консули 38—68 г.}}


{{Древен Рим-мъниче}}
{{Древен Рим-мъниче}}

Версия от 23:49, 8 декември 2009

Годината на четиримата императори е 69 г. от н.е. Това е година в която се сменят 4 римски императора - Галба, Отон, Вителий и Веспасиан.

След смъртта на Нерон, династията на Юлио-Клавдиите свършва, на престола чрез държавен преврат се възкачват в продължение на една година четирима императори.

В крайна сметка политическата нестабилност в Римската империя е неутрализирана и централната власт е укрепена от Флавиевата династия, представители, на която са Веспасиан, Тит и Домициан.

Вижте също


Шаблон:Древен Рим-мъниче