Египетска кухня: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м меп
Ред 28: Ред 28:


[[Категория:Кухни на народите]]
[[Категория:Кухни на народите]]

[[ar:مطبخ مصري]]
[[en:Egyptian cuisine]]
[[es:Gastronomía de Egipto]]
[[fr:Cuisine égyptienne]]
[[ko:이집트 요리]]
[[he:המטבח המצרי]]
[[lt:Egipto virtuvė]]

Версия от 17:27, 15 декември 2009

Египетска кухня (на арабски - مطبخ مصري) се състои от местните кулинарни традиции на Египет и отчасти Средиземноморската кухня.

Египетска кухня акцентира върху употребата на бобови култури и зеленчуци, тъй като равнината и делтата на река Нил, където се произвеждат големи количества, разнообразни и висококачествени зеленчукови култури.

Историята на Египетската кухня датира от Древен Египет. Археологически разкопки откриват, че строителите на Великата пирамида в Гиза са хранени с хляб, бира и лук, така като най-вероятно са се хранили селяните в египетската провинцията. Анализ на мумифицираните органи на тези работници показва, че хлябът е бил лепкав и груб, но в сериозни количества, като намерените в гробниците останки от хляб, потвърждава това, както и, че древният египетски хляб е правен с брашно от пшеница.

Фул медамес

Въпреки, че бирата изчезва като един от стълбовете в египетския живот, след завладяването на Египет от мюсюлманите през 654 година, ябълките остават основните плодове и подправка в египетските храни. Гуавата пък е основен източник на Витамин C в продължение на хилядолетия, и се използва и до днес. Много хора, приемат гуавата като Свети плодове.

Египетска кухня е изключително благоприятна за вегетарианците, тъй като тя разчита много на зеленчуковите ястия. Въпреки, че храните в района на Александрия, и бреговете на Средиземно море използват много риба и морски дарове, по-голямата част от египетската кухня се основава на храни, които растат предимно по земята.

Хляб

Питка „Балади“

Традиционната питка, се използва за топене в сосове и пълнене с хумус, кебап, гирос, фалафел или за приготвянето на сандвичи. Повечето питки се пекат при висока температура (450°С), вследствие на което кръглите питки се надуват драматично. След това се отваря есната страна на питката и се оформа джоб, който се пълни с различни видове плънка, и да се използва в различни ястия.

Айш Марахра (на арабски: عيش مرحرح) е египетски плосък хляб, направени от 5 -10% семена на сминдух и царевица. Той е част от традиционната храна на египетската провинция, приготвя се на място, в селските домове. Подобен е на е „Мархук“ - вид ливански хляб. Хлябовете са плоски и широки, обикновено около 50 см в диаметър, като за приготвянето им се замесва меко тесто от царевично брашно, което е ферментирало цяла нощ с мая. От тестото се оформят топки, които след това се разточат на „дискове“, и след това се пекат. Могат да се съхраняват в продължение на няколко дни в херметически затворени съдове.

Ястия

Кушари, сервирано в египтски ресторант.

Египетската кухня се характеризира с ястия като Фул Медамес, Кушари, Пълнени гълъби с ориз, ястия с ориз и зеленчуци, Шаурма, Кебап, Фалафел и др. Може би най-известното египетско предястие са агнешки тестиси, които обикновено се ядат с хляб. Хляба формира гръбнака на египетската кухня. Той се консумира с почти всички ястия, като в селските райони може да се състои само от хляб и боб.

Плаваща кухня, град Асуан.

В модерния Египет, правителството субсидира производството на хляб, датиращо от ерата на президента Гамал Абдел Насър, обаче, по времето на голямата хранителна криза през 70-те години на ХХ век (когато е повишена цената на хляба), премахва субсидиите, което води от своя страна до избухването на бунтове.

Едно от най-обичаните национални ястия е Кушари, преставляващо смес от ориз, леща, макарони. Древните египтяни са известни с това, че са използвали много чесън и лук в ежедневния ястия. Прясно пюре от чесън и подправки се използва в доматената салата, и при приготвяне на пикантни пълнени варени или печени патладжани. Чесънът, пържен с кориандър се добавя към ястието Мулукхия, което е популярна зелена супа, направени от ситно нарязани листа от юта, понякога с пилешко или месо от заек. Пържен лук може да бъде добавен към ястието кушари.

Вижте също