Щурци (род): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: nv:Nahakʼízii
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ga:Criogar féir
Ред 69: Ред 69:
[[fiu-vro:Saviritsik]]
[[fiu-vro:Saviritsik]]
[[fr:Gryllidae]]
[[fr:Gryllidae]]
[[ga:Criogar féir]]
[[gl:Grilo (insecto)]]
[[gl:Grilo (insecto)]]
[[gn:Kyju]]
[[gn:Kyju]]

Версия от 03:01, 16 декември 2009

Gryllus
Gryllus sp.
Gryllus sp.
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Правокрили (Orthoptera)
семейство:Щурци (Gryllidae)
подсемейство:Gryllinae
род:Gryllus
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Синоними
  • Liogryllus Saussure, 1877
Gryllus в Общомедия
[ редактиране ]

Щурците (Gryllus) са род насекоми спадащи към едноименното семейство Щурци (Gryllidae) и в България основно се срещат два вида: щурец-пустинник и полски щурец. Щурците са многоядни насекоми и се хранят както с дивирастящи, така и с културни растения. В някои години се отчитат значителни повреди по земеделските култури и трайните насаждения от този неприятел.

Щурец-пустинник

Щурецът-пустинник (Gryllus desertus) се среща повсеместно, но в по-голяма плътност в Тракия. Храни се, както с млади листа и пъпки на овощни растения и лоза, така и с почти всички земеделски култури, вкл. някои лекарствени растения.

Морфологични особености

  • Възрастно насекомо. Има черно тяло, покрито с къси сиви космици. Пренгеръдът е слабо стеснен. Дължината на насекомото е средно 15 мм. Яйцеполагалото при женските е дълго и тънко и по дължина е равно на дължината на тялото.
  • Яйце. То е продълговато, лъскаво и бяло с дължина 0,35 мм.
  • Ларва. След излюпването е дълга 3 мм, а след приключване на развитието достига 9 мм. Наподобява възрастното насекомо. Първоначално е светло червена и постепенно потъмнява, добивайки цвета на възрастното насекомо.

Биологични особености

  • Развива едно поколение годишно; зимува в почвата като нимфа. Напролет завършва развитието си, като възрастни насекоми се появяват през юни.
  • Оплодената женска снася яйцата си на групички.

Полски щурец

Полският щурец (Gryllus campestris) също се среща повсеместно в страната, но по-ограничено от щуреца-пустинник. Предпочита младите дървесни видове и, макар да може да бъде намерен във всички посеви със земеделски култури, естественото му обитание са поляните, ливадите, сухите терени около нивите.

Морфологични особености

  • Възрастно насекомо. То е с по-едро тяло от щуреца-пустинник (средно 25 мм). Окраската му е черна и насекомото се характеризира с голяма сферична глава. Предника крака са най-често кафяви и са по-дълги от предните. Яйцеполагалото е 12-15 мм.
  • Яйце. Подобно е на яйцето на щуреца-пустинник.
  • Ларва. Тя е черна на цвят през всички възрасти.

Биологични особености

  • Полският щурец развива едно поколение годишно. Зимува като ларва в почвата и напролет завършва развитието си.
  • Възрастни насекоми се появяват през юни. Те се крият под камъните, в пукнатините на почвата или във ходове и дупки, които сами си правят. Женската снася яйцата си в почвата, а ларвите се излюпват през юли.
  • До втората си възраст ларвите живеят на открито по тревните площи, а след това си правят ходове в почвата, в които се крият.

Вижте също