Манифактура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
микромъниче
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{микромъниче|16:07, 14 ноември 2009 (UTC)}}
{{микромъниче|16:07, 14 ноември 2009 (UTC)}}

Манифактура-преход от фреодален към буржуазен начин на производство.Има разделение на труда(всеки извършва определена трудова операция, работи с помоща на наемна работна ръка, появяват се условия за внедряването на първите машини.
'''Манифактурата''' е система на производство, характерна за късния етап от развитието на [[феодализъм|феодалната]] икономика, дала предпоставки за [[Индустриалната революция]] в [[Европа]]. Манифактурата, в най-простия смисъл, представлява обединяване на няколко занаятчийски работилници, с цел улесняване на производствения процес. За разлика от [[фабрика]]та, където до голяма степен трудът включва машини, по-голямата част от работата се извършва ръчно.

Манифактурите се развиват интензивно от края на [[16 век]] до началото на Индустриалната революция. Във [[Франция]] под управлението на [[Луи XIV]] се наблюдава окрупняване на производствените процеси чрез включването на множество занаятчии в манифактури. Същият процес се наблюдава и във [[Великобритания]].

{{икономика-мъниче}}

[[Категория:Икономика]]

Версия от 22:39, 19 декември 2009

Манифактурата е система на производство, характерна за късния етап от развитието на феодалната икономика, дала предпоставки за Индустриалната революция в Европа. Манифактурата, в най-простия смисъл, представлява обединяване на няколко занаятчийски работилници, с цел улесняване на производствения процес. За разлика от фабриката, където до голяма степен трудът включва машини, по-голямата част от работата се извършва ръчно.

Манифактурите се развиват интензивно от края на 16 век до началото на Индустриалната революция. Във Франция под управлението на Луи XIV се наблюдава окрупняване на производствените процеси чрез включването на множество занаятчии в манифактури. Същият процес се наблюдава и във Великобритания.

Шаблон:Икономика-мъниче