Антиглобализъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{Антиконсуматорство}} {{редактирам}} '''Антиглобализъм''' е движение срещу доктрината на [[глоба...
 
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Антиконсуматорство}}
{{Антиконсуматорство}}
'''Антиглобализъм''' е движение срещу доктрината на [[глобализация]]та и [[нов световен ред|новия световен ред]]. Известно е още като движение за социална справедливост.
{{редактирам}}

== История ==
Антиглобализмът възниква през [[1990-те]]. Идеологическите предшественици на антиглобалистите са „новите леви“ от 1960-те и 1970-те години. Акцията на субкоманданте инсурхенте (последното означава бунтовник) Маркос през 1994 г. в [[Мексико]] е насочена срещу транснационалните компании. Той организира поход през 2001 година в който участват [[Оливър Стоун]], [[Габриел Гарсия Маркес]] и депутати на [[Европарламент]]а. Това е може би стартовата точка. През 1998 година във [[Франция]] е създадена организация, която иска да облага с данък финансовите трансакции. За първата голяма проява на [[протест]] на антиглобалистите се счита знаменитата „[[битка в Сиатъл]]“ през [[декември]] [[1999]] година. Масовата акция е свързана с провеждащата се конференция на [[СТО]] в града и е насочена против политиката на икономическа глобализация. Други такива прояви са антиглобалисткият карнавал в [[Монпелие]] и събитията в [[Генуа]] през 2001 г., последвани от [[Ница]], [[Гьотеборг]], [[Прага]] и други.

== Същност ==
Често терминът антиглобализъм се свързва с антиамериканизъм. Антиглобалистите имат както леви, така и десни корени.<ref>[http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=22118.0 Има ли пресечни точки между така наречените „десни” и „леви” антиглобалистки движения?]</ref>

Антиглобалистите са против господството и надмощието на [[МВФ]], СТО, [[Световната банка]], [[Г-8]], [[НАТО]], [[ЕС]] и големите многонационални световни финансови и търговски корпорации, които управляват света чрез непрозрачни, неетични и безотговорни способи и методи.

== Състав ==
В редиците на глобалистите влизат: марксисти, пацифисти, защитници на животните, анархисти, идеалисти, радикалните зелени, изоляционисты, представители на сексуалните малцинства, профсъюзни организации, феминисти, пацифисти, екологични, студентски и антивоенни движения, борци за правата на човека, националисти, безработни, хипита, и крайно леви и крайно десни интелектуалци.<ref>[http://www.krugosvet.ru/enc/gumanitarnye_nauki/sociologiya/ANTIGLOBALISTSKOE_DVIZHENIE.html Антиглобалистко движение]</ref> През 2003 г. в света съществуват над 2500 антиглобалистки организации.

== Основни тези ==
Съвременният модел на глобализацията покровителства световния капитал и води до:

* Растящ разрив в доходите, потреблението, здравето и образованието в страните от първия и третия свят, както и самите страни от първия свят;
* Неприемливи до недопустими условия на труд на нискоквалифицираните работници в транснационалните компании;
* Преобладаване на масова поп култура, задушаване на свободното творчество и таланта, стандартизация на ума;
* Потребителско и хищническо отношение към природата, извозване и хвърляне на отпадъци в страните от третия свят, опит за пренебрегване на екологическите проблеми;
* Водеща роля на идеологията на неолиберализмала в света, капиталът се превръща в единствената движеща сила в света;

== Външни препратки ==
* [http://mediatimesreview.com/december04/Razum.php Антиглобализъм и антиамериканизъм]
* [http://www.scepsis.ru/tags/id_55.html Антиглобализъм]
* [http://globalanti.rami.ru/library.php?cat_id=35&doc_id=313 Новата глобална съпротива]

== Източници ==
<references />


'''Антиглобализъм''' е движение срещу доктрината на [[глобализация]]та и [[нов световен ред|новия световен ред]].
[[Категория:Геополитически доктрини]]
[[Категория:Геополитически доктрини]]



Версия от 02:13, 21 декември 2009

Антиглобализъм е движение срещу доктрината на глобализацията и новия световен ред. Известно е още като движение за социална справедливост.

История

Антиглобализмът възниква през 1990-те. Идеологическите предшественици на антиглобалистите са „новите леви“ от 1960-те и 1970-те години. Акцията на субкоманданте инсурхенте (последното означава бунтовник) Маркос през 1994 г. в Мексико е насочена срещу транснационалните компании. Той организира поход през 2001 година в който участват Оливър Стоун, Габриел Гарсия Маркес и депутати на Европарламента. Това е може би стартовата точка. През 1998 година във Франция е създадена организация, която иска да облага с данък финансовите трансакции. За първата голяма проява на протест на антиглобалистите се счита знаменитата „битка в Сиатъл“ през декември 1999 година. Масовата акция е свързана с провеждащата се конференция на СТО в града и е насочена против политиката на икономическа глобализация. Други такива прояви са антиглобалисткият карнавал в Монпелие и събитията в Генуа през 2001 г., последвани от Ница, Гьотеборг, Прага и други.

Същност

Често терминът антиглобализъм се свързва с антиамериканизъм. Антиглобалистите имат както леви, така и десни корени.[1]

Антиглобалистите са против господството и надмощието на МВФ, СТО, Световната банка, Г-8, НАТО, ЕС и големите многонационални световни финансови и търговски корпорации, които управляват света чрез непрозрачни, неетични и безотговорни способи и методи.

Състав

В редиците на глобалистите влизат: марксисти, пацифисти, защитници на животните, анархисти, идеалисти, радикалните зелени, изоляционисты, представители на сексуалните малцинства, профсъюзни организации, феминисти, пацифисти, екологични, студентски и антивоенни движения, борци за правата на човека, националисти, безработни, хипита, и крайно леви и крайно десни интелектуалци.[2] През 2003 г. в света съществуват над 2500 антиглобалистки организации.

Основни тези

Съвременният модел на глобализацията покровителства световния капитал и води до:

  • Растящ разрив в доходите, потреблението, здравето и образованието в страните от първия и третия свят, както и самите страни от първия свят;
  • Неприемливи до недопустими условия на труд на нискоквалифицираните работници в транснационалните компании;
  • Преобладаване на масова поп култура, задушаване на свободното творчество и таланта, стандартизация на ума;
  • Потребителско и хищническо отношение към природата, извозване и хвърляне на отпадъци в страните от третия свят, опит за пренебрегване на екологическите проблеми;
  • Водеща роля на идеологията на неолиберализмала в света, капиталът се превръща в единствената движеща сила в света;

Външни препратки

Източници

Шаблон:Link FA