DXF: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м меп
разкрасяване
Ред 1: Ред 1:
Един от първите векторни формати за PC. Записва се в ASCII файл и поддържа всички основни графични примитиви, като точки, линии, дъги, полигони и др. Основен недостатък е, че не поддържа Spline криви, което довежда до влошаване на качеството на по-сложните съставни части на изображението. Използва се масово за обмен на графична информация между различните програмни продукти, а дори и между различни платформи (Apple/Macintosh и IBM/PC). Входни и изходни филтри за '''DXF''' имат: '''Autocad''', '''3D Studio''' на Autodesk, '''Topas''' на AT&T Truevision, '''Corel Draw''' на Corel Graphics и т.н. Повечето векторно ориентирани графичени програмени продукти, поддържа '''DXF'''.
'''DXF''' (''Drawing eXchange Format'') е един от първите [[файлов формат|файлови формати]] за [[векторна графика|векторна]] [[компютърна графика]]. Записва се в [[ASCII]] [[файл]] и поддържа всички основни [[графичен примитив|графични примитиви]], като [[точка|точки]], [[линия|линии]], [[дъга|дъги]], [[многоъгълник|полигони]] и др. Основен недостатък на DXF е, че не поддържа [[сплайн]] [[крива|криви]], което довежда до влошаване на качеството на по-сложните съставни части на изображението.
Форматът се използва масово за обмен на графична информация между различни програмни продукти, а дори и между различни платформи (Apple/Macintosh и IBM/PC). Входни и изходни филтри за DXF имат: ''[[Autocad]]'', ''[[3D Studio]]'' на Autodesk, ''[[Topas]]'' на AT&T Truevision, ''[[CorelDraw]]'' на Corel Graphics и т.н. Повечето векторно ориентирани графични програмени продукти поддържат DXF.


[[Категория:Файлови формати]]
[[Категория:Файлови формати]]

Версия от 17:36, 30 декември 2009

DXF (Drawing eXchange Format) е един от първите файлови формати за векторна компютърна графика. Записва се в ASCII файл и поддържа всички основни графични примитиви, като точки, линии, дъги, полигони и др. Основен недостатък на DXF е, че не поддържа сплайн криви, което довежда до влошаване на качеството на по-сложните съставни части на изображението.

Форматът се използва масово за обмен на графична информация между различни програмни продукти, а дори и между различни платформи (Apple/Macintosh и IBM/PC). Входни и изходни филтри за DXF имат: Autocad, 3D Studio на Autodesk, Topas на AT&T Truevision, CorelDraw на Corel Graphics и т.н. Повечето векторно ориентирани графични програмени продукти поддържат DXF.