Кехлибар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 4: Ред 4:




'''Кехлибар''' или '''Янтар''' е вкаменена [[смола]] от иглолистни дървета, [[цвят]] от жълт до червен, често с включения от растителни частици, [[насекоми]] и др. Образуван е през ''терциера'' - главно по бреговете на [[Балтийско море]]. Използва се като електроизолационен материал, за получаване на [[янтарна киселина]], лакове, за украшения и др.
'''Кехлибар''' или '''Янтар''' е вкаменена [[смола]] от иглолистни дървета, [[цвят]] от жълт до червен, често с включения от растителни частици, [[насекоми]] и др. Образуван е през ''[[терциер]]а'' - главно по бреговете на [[Балтийско море]]. Използва се като електроизолационен материал, за получаване на [[янтарна киселина]], [[лак]]ове, за украшения и др.


[[Категория:Минерали]]
[[Категория:Минерали]]

Версия от 08:05, 6 януари 2010

Балтийски кехлибар с вкаменен в него бръмбар
Балтийски кехлибар с паяк


Кехлибар или Янтар е вкаменена смола от иглолистни дървета, цвят от жълт до червен, често с включения от растителни частици, насекоми и др. Образуван е през терциера - главно по бреговете на Балтийско море. Използва се като електроизолационен материал, за получаване на янтарна киселина, лакове, за украшения и др.

Шаблон:Link FA