Акропол: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ms:Acropolis
Редакция без резюме
Ред 2: Ред 2:
: ''Тази страница е за общото заначение на думата акропол. За Акропола в Атина вижте [[Акропол (Атина)]]''
: ''Тази страница е за общото заначение на думата акропол. За Акропола в Атина вижте [[Акропол (Атина)]]''


'''Акропол''' (от [[старогръцки език|старогръцки]] - άκρος, ''акрос'' - връх и πόλις, ''полис'' - град) е термин използван предимно в [[археология]]та, за да се обозначи [[крепост]]ното съоръжение на един град или каквото и да е друго селище в [[Античност]]та или [[Средновековие]]то, което обикновено е разположено в горната му част. Като синоним може да се използва '''Горен град'''.
'''Акропол''' (от [[старогръцки език|старогръцки]] - άκρος, ''акрос'' - връх и πόλις, ''полис'' - град) е термин използван предимно в [[археология]]та, за да се обозначи [[крепост]]ното съоръжение на един град или каквото и да е друго селище в [[Античност]]та или [[Средновековие]]то, което обикновено е разположено в горната му част. Като синоним може да се използва '''"горен град"'''.


[[Категория:Древногръцка архитектура]]
[[Категория:Древногръцка архитектура]]

Версия от 15:12, 9 януари 2010

Акрополът в Атина
Тази страница е за общото заначение на думата акропол. За Акропола в Атина вижте Акропол (Атина)

Акропол (от старогръцки - άκρος, акрос - връх и πόλις, полис - град) е термин използван предимно в археологията, за да се обозначи крепостното съоръжение на един град или каквото и да е друго селище в Античността или Средновековието, което обикновено е разположено в горната му част. Като синоним може да се използва "горен град".