Пшеница: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: az, eu, lv, war
Ред 65: Ред 65:
Картинка:Reife Weizenaehren.jpg|Зряла пшеница
Картинка:Reife Weizenaehren.jpg|Зряла пшеница
</gallery>
</gallery>
== Външни връзки ==
{{уикицитат|Любов}}
* [http://www.yanevi.co.cc Семейна Ферма Яневи - с. Бояново





Версия от 11:24, 11 януари 2010

Пшеница
[ редактиране ]

Пшеницата е основното хлебно растение в света. С пшеничен хляб се храни 70% от човечеството. Културата е разпространена по цялото земно кълбо. Годишно се засяват около 2,5 милиарда декара. Най-големи площи с пшеница се отглеждат в Русия и другите страни от бившия СССР, Китайската народна република, САЩ, Индия, Канада, Аржентина и други.

В България пшеницата е главната полска култура и се отглежда на площ между 10 и 15 милиона декара. Най-благоприятни условия за отглеждане на пшеница има в Добруджа, следвана от останалите равнинни райони на Северна България, Област Бургас и т.н. Неблагоприятни са условията в планинските райони и Област Благоевград.

Най-разпространена в страната е т.нар. мека (обикновена) зимна пшеница, която се използва за производство на хлебно зърно. В Южна България и в близост до Северното Черноморие има подходящи условия за отглеждане на твърда пшеница, зърното, което е подходящо за производство на макаронени изделия, грухано зърно и др.

Култивирани видове

Пшеницата се отнася към полиморфния род Triticum на сем. Graminea/Poacea. У нас са застъпени следните видове пшеница:

Мека(обикновена) пшеница (T. aestivum L. ). Стъбло — кухо и съставено от 3–7 междувъзлия, клас — безосилест или осилест, зърното — с изразена „четка“ на върха, слабо разширено към зародиша, а в зависимост от сорта може да има брашнест, полустъкловиден или стъкловиден лом. Това е най-разпространеният у нас и в света вид. Отглеждат се само селекционирани сортове. Основни селекционни центрове у нас са Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево, Института по растителни ресурси в Садово, а доскоро и Института по земеделие в Карнобат.

Твърда пшеница (T. durum Desf. ). Произхожда от Средиземноморието. От меката пшеница се различава видимо по осилестия клас, който е с дълги прибрани осили, а зърното е с изразен стъкловиден лом. Основните селекционни центрове на твърда пшеница в България са Института по памука и твърдата пшеница — Чирпан и Добруджански земеделски институт — Генерал Тошево.

Други, но много слабо застъпени видове пшеница са английската пшеница (T turgidum L. ), еднозърнестият лимец (T. monococcum L. ), двузърнестият лимец (T. dicoccum Schrank. ), тимофеевата пшеница (T. timopheevii Zhuk. ) и др.

Класификация

Галерия

Външни връзки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Link FA