Луксозна стока: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Djahna (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Djahna (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[File:S-Klasse_W221.jpg|thumb|250px|The [[Mercedes-Benz]] S-класата е пример за луксозна стока.]]
[[File:S-Klasse_W221.jpg|thumb|250px|The [[Mercedes-Benz]] S-класата е пример за луксозна стока.]]


В икономиката, '''луксозна стока''' е тази, за която търсенето се увеличава успоредно с повишаването на доходите, за разлика от стоките от първа необходимост, за които търсенето няма връзка с дохода.
В [[икономика|икономиката]], '''[[лукс|луксозна]] стока''' е тази, за която търсенето се увеличава успоредно с повишаването на доходите, за разлика от стоките от първа необходимост, за които търсенето няма връзка с дохода.


Луксозните стоки се отличават с висока еластичност на търсенето. Например когато хората стават по-богати, те купуват повече луксозни стоки. Това означава също, че ако има спад на дохода, то и търсенето ще спадне. Но приходите от еластичността на доходите, не зависят от доходите. Следователно една луксозна стока може да се превърне в обикновена спрямо различните нива на доходите. Например ако един богат човек спре да си купува луксозни коли за колекцията си, а започне да колекционира самолети, тогава, на това ниво на дохода, луксозната кола се превръща в обикновена стока.
Луксозните стоки се отличават с висока еластичност на търсенето. Например когато хората стават по-богати, те купуват повече луксозни стоки. Това означава също, че ако има спад на дохода, то и търсенето ще спадне. Но приходите от еластичността на доходите, не зависят от доходите. Следователно една луксозна стока може да се превърне в обикновена спрямо различните нива на доходите. Например ако един богат човек спре да си купува луксозни [[кола|коли]] за колекцията си, а започне да колекционира [[самолет|самолети]], тогава, на това ниво на дохода, луксозната кола се превръща в обикновена [[стока]].


== Социално-икономическо значение ==
== Социално-икономическо значение ==

Версия от 13:02, 14 януари 2010

The Mercedes-Benz S-класата е пример за луксозна стока.

В икономиката, луксозна стока е тази, за която търсенето се увеличава успоредно с повишаването на доходите, за разлика от стоките от първа необходимост, за които търсенето няма връзка с дохода.

Луксозните стоки се отличават с висока еластичност на търсенето. Например когато хората стават по-богати, те купуват повече луксозни стоки. Това означава също, че ако има спад на дохода, то и търсенето ще спадне. Но приходите от еластичността на доходите, не зависят от доходите. Следователно една луксозна стока може да се превърне в обикновена спрямо различните нива на доходите. Например ако един богат човек спре да си купува луксозни коли за колекцията си, а започне да колекционира самолети, тогава, на това ниво на дохода, луксозната кола се превръща в обикновена стока.

Социално-икономическо значение

Файл:Gold 1.jpg
18 or more karat gold Бижутата-още един пример за луксозни стоки.

Някои от произвежданите продукти постигат статус на "луксозни стоки" поради техния дизайн, качество, трайност или изпълнение, забележително по-добри от сравними заместители. Така почти всяка категория стоки, предлагани днес на пазара включва набор от сходни продукти, чийто "лукс" се характеризира с по-добро качество на материалите, масивна конструкция, стилен външен вид, повишена издръжливост, по-добра производителност и т.н. Като такива, тези луксозни стоки, запазват или подобряват основните си функции.

Има и стоки, които се възприемат като луксозни от обществото, защото са символи на социален статус, както и на покупателната способност на тези, които ги придобиват. Тези покупки, които не винаги са по-добри (в качеството,изпълнението или външния вид)в сравнение с по-евтините им заместители, са закупени с основна цел да показват богатството на техните собственици. Това са предмети от социално-икономически феномен - показно потребление - и обикновенно включват луксозни автомобили, скъпи часовници и бижута, дизайнерски облекла, яхти, големи частни квартири, градски имения и вили.

Характеристики на пазара

Луксозните стоки се класифицират, като скъпи стоки, чиято цена се качва пропорционално на желанието на хората да ги закупуват, така по-високата дава по-голям статус, вместо да намалява в съответствие със закона на търсенето.

Въпреки че изкусното изпълнение не зависи от качеството, за луксозните стоки се счита, че са от най-високата част на пазара по отношение на качество и цена. Класическите луксозни стоки включват дрехи и аксесоари от висшата мода. Луксозният сегмент присъства и в много други пазари:автомобили, вино, бутилирана вода, чай, часовници, бижута, шоколад и др.

Някои услуги също могат да бъдат лукс. Наемането на домашна прислуга отразява различия по отношение на доходите. Някои финансови услуги, особено в брокерски къщи, може да се считат за луксозни по подразбиране, защото лица с ниски доходи обикновенно не ги използват.

Луксозни марки

Armani е пример за луксозни марки в модата.

Луксозни или престижни са марките, на които повечето от продуктите са луксозни. Включват се и някои марки, чиито имена създават асоциация за лукс, като висока цена или високо качество.

Друга характеристика на пазара е високата му чувствителност към икономияеските възходи и спадове, високи маржове на печалба, цени, както и много строго контролирани марки.

LVMH (Louis Vutton Moet Hennessy) е най-големия производител на луксозни стоки в света с повече от петдесет марки, включително и Louis Vuitton, маркатакръстена за пръв път на името на дизайнер. Групата LVMH е реализирала печалба от 2 млрд. евро от продажбите на 12 блн. евро през 2003 година. Други лидери на пазара са PPR (след като го закупили Gucci Group) и Richemont.

Съществуват марки, чиито продукти могат да будат както широкодостъпни, така и луксозни. Пример за различни продуктови линии в една и съща марка е автомобилната индустрия. На пазара има модели за по-млади потребители на по-ниска цена, както и модели на по-висока, за по-възрастни и по-заможни хора. Пример за това са моделите на Mercedes-Benz. В САЩ модел C300 седан се продава за $32,000, а модел SLR McLaren купе за $497,000.

Размер на пазара

Пазарът на луксозни стоки е във възход от много години. Въпреки загубите, причинени от азиатската финансова криза през 1997, производството се представя много добре, особено през 2000 година. През тази година в световния пазар на луксозни стоки - включващ напитки, мода, козметика, парфюми, часовници, бижута, куфари, чанти - е бил на стойност близо $170 милиарда с 7.9% прираст. Най-големият и единствен сектор, където е отбелязан спад са напитките, включващи скъпото уиски, шампанско и коняк. Часовниците и бижутата са с най-добри резултати с 23.3% прираст. А при облеклата и аксесоарите с 11.6%. Най-големият регионален пазар на луксозни стоки е Северна Америка с 23.3%, за разлика от скромните 2.9% за западноевропейския пазар. Единадесетте най-добри пазара включват САЩ, Хонг Конг, Япония, Китай, Германия, Италия, Франция, Великобритания, Бразилия, Испания и Швеция.

Пазарни цели

Трите преобладаващи, глобални цели в света на луксозните стоки са глобализацията, консолидацията и диверсификацията. Глобализацията е резултат от увеличаване на предлагането на тези стоки, допълнителните луксозни стоки, както и увеличаването на туризма. Консолидацията - растеж на големите компании и собствеността на много марки в сегмента на луксозните продукти. Примери са LVMH, Richemont i PPR, доминиращи на пазара в области, вариращи от напитки до мода и козметика. Водещи световни компании като Procter& Gamble също са привлечени към тази индустрия поради трудността да се постига печалба в масовия потребителски пазар.

Виж още


Източник

[1]