Драколимни (Тимфи): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м oldid
Erud (беседа | приноси)
+ interwiki
Ред 12: Ред 12:
[[el:Δρακόλιμνη]]
[[el:Δρακόλιμνη]]
[[en:Drakolimni]]
[[en:Drakolimni]]
[[uk:Драколімні]]

Версия от 09:24, 16 януари 2010

Змейовото езеро, известно на гръцки като Драколимни (гр. Δρακολίμνη) е високопланинско и разположено в северозападен Епир, в планината Тимфи. Намира се на 2050 m надморска височина в съседство със Смолика - друго планинско възвишение, част от планинската верига Пинд.

Името на езерото е дадено от местни фолклорни легенди, според които в района от край време воюват змейове замерящи се с дървета и скали, които създават своеобразния пейзаж на местността. Районът на езерото (както и този на съседното през пролома Малко змейово езеро) се обитава от алпийски тритон, наричан от местните жители „змей“ или дракон (на гръцки: Δρακάκια).

Змейовото езеро не е само, а в района има още едно по-малко разположено на западните склонове на Смолика, което е известно като Малко змейово езеро. Голямото и малкото езеро са разделени от Вьоското дефиле, част от гръцкия национален парк Викос-Аоос.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Drakolimni в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​