Фототранзистор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м малко редакция и меп
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Fototranzystor.jpg|thumb|200px|Фототранзистор]]
{{Обработка|форматиране}}
Понякога Ф. се нарича още фототранзистор поради наличието на определена аналогия в работата на двата полупроводникови прибора - във Ф. като емитер се използва падащият светлинен сноп. Напоследък под фоторезистор се разбира [[транзистор]] (p-n-p или n-p-n) с изключена база, който едновременно играе ролята и на индикатор, преобразуващ светлинната енергия в електрична, и на усилвател на тока. Поради малките габарити и сравнително малка инерционност на фотодиода и фототранзистора те намират голямо приложение в автоматиката и другаде, макар че в много случаи отстъпват по чувствителност на фотосъпротивленията.
'''Фототранзистор''' (наричан още ''фотодиод'' поради наличието на определена аналогия в работата на двата полупроводникови прибора) е полупроводников високочувствителен малкоинерционен преобразувател на [[Светлина|светлинни сигнали]] в [[Електричество|електрически]]. Във фототранзистора като [[емитер]] се използва падащият светлинен сноп. Напоследък под фототранзистор се разбира [[транзистор]] (''p-n-p'' или ''n-p-n'') с изключена база, който едновременно играе ролята и на индикатор, и на усилвател на [[ток]]а. Поради малките габарити и сравнително малка инерционност, фототранзистора и фотодиода намират голямо приложение в автоматиката и другаде, макар че в много случаи отстъпват по чувствителност на [[фотосъпротивление|фотосъпротивленията]].


[[Категория:Електронни компоненти]]
[[Категория:Електронни компоненти]]

[[cs:Fototranzistor]]
[[de:Fototransistor]]
[[en:Photodiode#Other modes of operation]]
[[es:Fototransistor]]
[[et:Fototransistor]]
[[hu:Fototranzisztor]]
[[it:Fototransistor]]
[[nl:Fototransistor]]
[[pl:Fototranzystor]]
[[pt:Fototransístor]]
[[ru:Фототранзистор]]
[[sk:Fototranzistor]]
[[sr:Фототранзистор]]

Версия от 09:54, 20 януари 2010

Фототранзистор

Фототранзистор (наричан още фотодиод поради наличието на определена аналогия в работата на двата полупроводникови прибора) е полупроводников високочувствителен малкоинерционен преобразувател на светлинни сигнали в електрически. Във фототранзистора като емитер се използва падащият светлинен сноп. Напоследък под фототранзистор се разбира транзистор (p-n-p или n-p-n) с изключена база, който едновременно играе ролята и на индикатор, и на усилвател на тока. Поради малките габарити и сравнително малка инерционност, фототранзистора и фотодиода намират голямо приложение в автоматиката и другаде, макар че в много случаи отстъпват по чувствителност на фотосъпротивленията.