Георги Стоименов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
== Георги Стоименов ==
== Георги Стоименов ==
Георги Атанасов Стоименов е роден на 06.11.1931год. в с.[[Стефаново]], обл.Перник. български граничар служил на българо-гръцката граница на застава "Круша" в с.Вълче поле, впоследствие преименувана на "Стоил Косовски". Участвал е в най-голямото сражение в историята на Гранични войски под връх Сарабурун на 31.03.1952г. при унищожаването на въоръжена бандитска група от диверсанти, опитващи се да преминат границата в посока към Гърция. По време на сражението Стоименов е тежко ранен и е починал от раните си по-късно в болницата. Посмъртно е произведен в звание младши лейтенант.
Георги Атанасов Стоименов е роден на 06.11.1931год. в с.[[Стефаново]], обл.Перник. Редовната си военна служба отбива като граничар на българо-гръцката граница на застава [["Круша"]] в с.[[Вълче поле]],общ.[[Любимец]], впоследствие преименувана на "Стоил Косовски". Участвал е в най-голямото сражение в историята на Гранични войски в района на връх [[Сарабурун]] на 31.03.1952г. при унищожаването на въоръжена бандитска група от диверсанти, опитващи се да преминат границата в посока към Гърция. По време на сражението Стоименов е тежко ранен и е починал от раните си по-късно в болницата. Посмъртно е произведен в звание младши лейтенант.
В същото сражение са загинали още двама граничари - мл.сержант [[Асен Илиев]] от застава "Орел" и редник [[Стоил Косовски]] от застава "Круша".
В същото сражение са загинали още двама граничари - мл.сержант [[Асен Илиев]] от застава "Орел" и редник [[Стоил Косовски]] от застава "Круша".

Версия от 11:37, 24 януари 2010

Георги Стоименов

Георги Атанасов Стоименов е роден на 06.11.1931год. в с.Стефаново, обл.Перник. Редовната си военна служба отбива като граничар на българо-гръцката граница на застава "Круша" в с.Вълче поле,общ.Любимец, впоследствие преименувана на "Стоил Косовски". Участвал е в най-голямото сражение в историята на Гранични войски в района на връх Сарабурун на 31.03.1952г. при унищожаването на въоръжена бандитска група от диверсанти, опитващи се да преминат границата в посока към Гърция. По време на сражението Стоименов е тежко ранен и е починал от раните си по-късно в болницата. Посмъртно е произведен в звание младши лейтенант. В същото сражение са загинали още двама граничари - мл.сержант Асен Илиев от застава "Орел" и редник Стоил Косовски от застава "Круша".