ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
<references />
<references />


[[Категория:ГКПП (България)|Калотина]]
[[Категория:ГКПП (България)|Капитан Андреево-Капъкуле]]


[[de:Grenzübergang Kapitan Andreewo-Kapıkule]]
[[de:Grenzübergang Kapitan Andreewo-Kapıkule]]

Версия от 10:03, 29 януари 2010

Граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле (на кратко ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле; Шаблон:Lang-tr) е контролно-пропускателен пункт разположен на българско-турската граница в близост до българското село Капитан Андреево на левия бряг на река Марица. Наблизо е разположен и ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион чрез които се осъществява връзка с Гърция.

ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле е разположен на главния път и ж.п. линия от западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през античността е преминал и римския път Виа Милитарис. Граничния пункт е един от основните за преминаване на българската границата и тук преминава по-голямата част от търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна и страните от Европейския съюз от друга страна. От 2005 година е забранено преминаването на ГКПП-то на пешеходци.

Граничен контрол се извършва както на автомобилния, така и на железопътния транспорт. Паралелно на шосейният път е изградена железопътен, като гранични гари са Свиленград на българска и Капъкуле на турска територия.

ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле е един от най-големите и натоварени в цял свят по брой пътници и количество товари преминаващи през него. По данни от 2008 г. ГКПП Капъкуле-Капитан Андреево е вторият по натовареност сухоземен граничен пункт в света[1] и най-натовареният в Европа.[2]

Източници

  1. Шаблон:En икона Never-ending line of trucks reaches 17 km at Kapıkule // Today's Zaman. Посетен на 2008-07-07.
  2. Шаблон:En икона Kapıkule Gümrük Kapısı ile ilgili duyuru // Turkish Government-Customs. Посетен на February 14, 2009.