Беата Ранк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на шаблон Портал Психология
м Grammar: 1;
Ред 37: Ред 37:
През 1926 г. отношенията между Ото Ранк и Фройд се развалят и той, и Беата напускат Виена и заминават за [[Париж]]. През 1934 г. двамата неофициално се разделят след като Ото Ранк заминава за [[САЩ]], а Беата и Хелене остават в Париж. След идването на власт на нацистите, тя също напуска града.
През 1926 г. отношенията между Ото Ранк и Фройд се развалят и той, и Беата напускат Виена и заминават за [[Париж]]. През 1934 г. двамата неофициално се разделят след като Ото Ранк заминава за [[САЩ]], а Беата и Хелене остават в Париж. След идването на власт на нацистите, тя също напуска града.


Беата заедно с Хелене влиза в САЩ безпроблемно, тъй като юридически още е омъжена за Ото Ранк. Тя отива в Бостън където влиза в местното психоаналитично общество не без помоща на приятелите си от Виена [[Хелене Дойч|Хелене]] и [[Феликс Дойч]].
Беата заедно с Хелене влиза в САЩ безпроблемно, тъй като юридически още е омъжена за Ото Ранк. Тя отива в Бостън където влиза в местното психоаналитично общество не без помощта на приятелите си от Виена [[Хелене Дойч|Хелене]] и [[Феликс Дойч]].


== Кратка библиография ==
== Кратка библиография ==

Версия от 14:12, 29 януари 2010

Шаблон:Учен информация Беата Ранк (Шаблон:Lang-de) е австрийски психоаналитик.

Биография

Беата Ранк се ражда като Беата Минцер или Мунцер в еврейско семейство от средната класа. Тя избира за себе си името Тола и така се обръщат към нея приятелите и семейството й. Беата се увлича по психологията и изкуствата, увлечение, което е окуражавано от леля й, която я запознава и с бъдещия и съпруг Ото Ранк. Двамата се оженват на 7 ноември 1918 г. и малко след това се местят във Виена.

Във Виена на 23 август 1919 г. им се ражда дете, което те наричат Хелене. Докато е там по идея на Фройд и Ото тя посещава курсове и семинари по психоанализа. Увлича се по сънищата и превежда работата на Фройд (Върху сънищата) на полски език. През 1923 г. представя есе на тема "Ролята на жената в развитието на човешкото общество", есе, което и дава възможност да влезе във Виенското психоаналитично общество.

През 1926 г. отношенията между Ото Ранк и Фройд се развалят и той, и Беата напускат Виена и заминават за Париж. През 1934 г. двамата неофициално се разделят след като Ото Ранк заминава за САЩ, а Беата и Хелене остават в Париж. След идването на власт на нацистите, тя също напуска града.

Беата заедно с Хелене влиза в САЩ безпроблемно, тъй като юридически още е омъжена за Ото Ранк. Тя отива в Бостън където влиза в местното психоаналитично общество не без помощта на приятелите си от Виена Хелене и Феликс Дойч.

Кратка библиография

  • Rank, Beata. (1924). Zur Rolle der Frau in der Entwicklung der menschlichen Gesellschaft (On the role of the woman in the development of human society). Imago, 10, 1924, 278-295; Abstract in International Journal of Psycho-Analysis, 7, 1926, 89.
  • Rank, Beata. (1942). Where child analysis stands today. American Imago, 3 (3), 41-60.
  • Rank, Beata. (1949). Adaptation of the psychoanalytic technique for the treatment of young children with atypical development. American Journal of Orthopsychiatry, 19, 130-139.
  • Rank, Beata. (1955). Intensive study and treatment of pre-school children who show marked personality deviations, or atypical development and their parents. In G. Caplan (Ed.), Emotional problems of early childhood: Proceedings of the International Institute of Child Psychiatry (pp. 491-501). New York: Basic.

Източници

Шаблон:Психолог-мъниче