Фокс Мълдър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м robot Adding: en, es, fr, pt
Ред 19: Ред 19:


[[Категория: Досиетата X]] [[Категория:Измислени герои|Фокс Мълдър]]
[[Категория: Досиетата X]] [[Категория:Измислени герои|Фокс Мълдър]]

[[en:Fox Mulder]]
[[es:Fox Mulder]]
[[fr:Fox Mulder]]
[[pt:Fox W. Mulder]]

Версия от 05:04, 17 ноември 2005

Фокс „Призрачния“ Мълдър (роден на 13 октомври 1961 г) е измислен герой от телевизионния сериал Досиетата Х (в ролята — Дейвид Духовни). Специален агент Мълдър от ФБР вярва в съществуването на НЛО и в правителствената конспирация, целяща прикриването на истината за тяхното съществуване.

Мълдър учи Психология в университета в Оксфорд и завършва с отличие през 1982. Оттам той продължава образованието си в академията на ФБР в Куантико, Вирджиния и отново завършва с отличие през 1984. Мълдър дължи славата си във ФБР за психологическите профили на Монти Пропс от 1990, които водят до залавянето на убиеца.

През 1991 Мълдър започва да работи по Досиетата Х — случаи, обявени за неразрешени, заради странни или необясними улики или обстоятелства. Посвещаването му на тези случаи му печели подигравателния прякор „Призрачен“ и сутеренен офис без прозорци — които той е украсил с плакат на летяща чиния и надпис „Искам да повярвам“.

Интересът на Мълдър към извънземните започва като резултат на чуждопланетното похищение на сестра му, Саманта Мълдър, когато Фокс е на 12 години.

Под влиянието на агенти на правителствената конспирация, ФБР става подозрително на неговата активност и му прикрепва партньор, специален агент доктор Дейна Скъли, която трябва да спечели доверието му и да докладва за неговите действия. Скъли бързо разбира, че Мълдър не се вписва в профила му, даден ѝ от началниците ѝ и тя става негов съюзник. Скъли е скептична, но бързо се убеждава в истинността за Конспирацията. Когато Мълдър бива измамен от Конспирацията и съществуването му е спорно, Скъли продължава да работи по Досиетата Х, като се опитва да убеди Мълдър, че той е само пионка в ръцете на Конспирацията.

Мълдър и Скъли имат емоционална близост и платонична връзка (като се изключват някои вербални флиртове). Дори след дълги години съвместна работа, те се обръщат един към друг чрез фамилии. Двамата стават доста романтични в последните сезони, а връзката им се основава на абсолютното доверие, взаимно уважение, макар че остава неясно дали връзката им някога е била физическа.

Мълдър участва и в разследванията на личности и организации, включително триото теоретици на конспирацията, което публикува вестника „The Lone Gunman“. Тези трима герои стават известни като „The Lone Gunmen“.

В епизодите, Мълдър се противопоставя на Канцерогенния, важна фигура за конспирацията. Истинското му име е неизвестно дори за най-близките му сътрудници.

Мълдър (само родителите и сестра му го наричат Фокс) има фобия от огън, далтонист е и притежава полутайна порнографска колекция. Той рядко се среща с приятели, почти не се среща с родителите си. Обича слънчогледови семки и харесва и играе баскетбол. Любимият му отбор от NBA изглежда е New York Knicks.