Курбан чорба: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 27: Ред 27:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/recipes-bulgaria-agneshka-kurban-chorba-bg Рецепти за ястия по държави - Агнешка курбан чорба]
* [http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/recipes-bulgaria-agneshka-kurban-chorba-bg Рецепти за ястия по държави - Агнешка курбан чорба]
* [http://www.guveche.co.cc Най - големият сайт за гювечи и гювечета.] - рецепти от цяла България.





Версия от 16:27, 19 февруари 2010

Курбан чорба

Курбан чорба е традиционно българско ястие, което се приготвя от агнешко месо, агнешки дреболии, кромид лук, сладки и люти чушки, моркови, домати, яйца, ориз, магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол и др.

Въпреки, че традицията повелява курбан чорбата да е с агнешко месо, често се прави и с телешко и пилешко месо, както и в някои рецепти не се добавя кромид лук, поради специфичният вкус който дава на ястието. Често не се добавят дреболиите.

Курбан

Курбан чорбата се приготвя при честването на лични или обществени празници. Още в древността курбан се е давал за здраве или след претърпян инцидент или болест, като е обещан пред Господ от близките на пострадалия.

Много често това ястие се приготвя в голям казан, а количествата са големи, поради традицията ястието да се раздава на близки Приготвянето му започва в ранни зори и продължава до обяд.

Поради отличните вкусови качества на тази гозба, тя става част от ежедневното меню на българското семейство и без определен повод.

Стъпки при правене на курбан чорба.

Технология на приготвянето

Нарязанато на дребни късове и измито месо се поставя в голяма тенджера със студена вода и се оставя да се вари на бавен огън. Когато месото е почти готово, се добавят нарязаните на дребно зеленчуци (без магданоза) и се оставят да се варят до пълна готовност.

Разбиват се яйцата в отделен съд и се изсипват във врящата гозба, като добавянето им става през сито или гевгир, за да е получат „конци“ в чорбата (поради пресичането на яйцата в горещата супа). Важно е в същия момент супата да се бърка в една посока с помощта на черпак.

Веднага след това се нагрява растително масло в тиган и се добавя червен пипер, който се запържва за много кратко за да не прегори. Сместа се изсипва в чорбата. Добавят се подправките и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Вижте също

Външни препратки