Камбанария: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: bpy:কামপানারিও
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ka:სამრეკლო
Ред 28: Ред 28:
[[he:מגדל פעמונים]]
[[he:מגדל פעמונים]]
[[ja:鐘楼]]
[[ja:鐘楼]]
[[ka:სამრეკლო]]
[[la:Campanarium]]
[[la:Campanarium]]
[[lad:Campanario]]
[[lad:Campanario]]

Версия от 00:18, 20 февруари 2010

Камбанарията на Храм-паметника Свети Александър Невски в София

Камбанарията е специална култова постройка или част от архитектурен ансамбъл. Обикновено представлява висока кула, по-висока от основната сграда на храма, където са монтирани от една до множество камбани, с които вярващите се призовават за богослужение.

Появява се след 4 век, когато камбаните започват да навлизат като страничен елемент в християнския култ, но се разпространява широко в по-късния етап от средновековието, приблизително между 9 и 12 век.

В ранните християнски храмове камбанарията е допълнителна пристройка към съществуващата вече църковна сграда (понякога камбанариите са достроявани към храма много векове по-късно от неговото построяване).

Основна функция на камбанарията е да поддържа на височина камбаните. Така те могат да известяват населението в цялото населено място, дори и отвъд, за всекидневните религиозни събития. Така камбанарията се явява основен инструмент за пропаганда на християнската религия.

В късната средновековна архитектура и в последвалите етапи от развитието ѝ, камбанарията става част от основния архитектурен ансамбъл. Всеки град в Западна Европа се е стремял да има по-висока камбанария за да привлича повече търговци и посетители в града.