Йозеф Грол: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: fr:Josef Groll
Ред 28: Ред 28:
[[Категория:Бира]]
[[Категория:Бира]]


[[en:Josef Groll]]
[[cs:Josef Groll]]
[[cs:Josef Groll]]
[[de:Josef Groll]]
[[de:Josef Groll]]
[[en:Josef Groll]]
[[es:Josef Groll]]
[[es:Josef Groll]]
[[fr:Josef Groll]]
[[nl:Josef Groll]]
[[nl:Josef Groll]]
[[pl:Josef Groll]]
[[pl:Josef Groll]]

Версия от 10:37, 9 март 2010

Йозеф Грол
Josef Groll

Роден
Починал
Йозеф Грол в Общомедия

Йозеф Грол (на немски език - Josef Groll) е баварски пивовар, станал известен с изобретяването на бирата вид - Пилзнер.

Създаването на Пилзнер

Гражданите на град Пилзен, Бохемия (днешна Чехия), вече не били доволни от бирата, от вида Oberhefenbier. Те публично изсипват няколко бурета с бира, за да привлекат вниманието към лошото й качество и краткия срок на годност. Решено е да се изгради нова пивоварна, която е в състояние да произвежда бира с по-дълъг срок на съхранение. Към този момент, това е бирата от вида на т.н. „баварска бира“, тъй като ферментацията на дъното за първи път става популярна в Бавария, и се разпространява от там. Климатът в Чехия е подобен на този в Бавария и съществува възможността за съхранение на лед през зимата и охлаждането на ферментационните резервоари с бира до 4 до 9 градуса за около година, което е необходимо за ферментацията при дъното.

Баварската бира, има отлична репутация и баварските пивопроизводители са водещи в търговията с бира. По този начин (и не само за гражданите на Пилзен) е построена нова пивоварна, но също така са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Бащата на Йозеф е собственик на пивоварна в Вилсхофен, Долна Бавария и отдавна експериментира с нови рецепти за създаване на бира посредствум ферментация при дъното.

На 5 октомври 1842 г., Грол произвежда първата партида от бира „Urquell“, която се характеризира с използването на мека бохемска вода, много блед малц и хмел от Сааз. За първи път пивото от този вид е представено на клиентите в заведенията „Zum Goldenen Anker“, „Zur Weissen Rose“ и „Hanes“ на 11 ноември 1842 г., и е много добре прието от населението.

Йозеф Грол подписва договор за майстор на пивоварната „Bürgerliches Brauhaus“ („Пивоварна на гражданите“) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 година и не е подновен. Грол се завръща в родния Вилсхофен, като малко по-късно наследява пивоварната на баща си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 г., на 74 годишна възраст. Умира на масата на „редовните посетители“, в кръчмата „Wolferstetter Keller“ във Вилсхофен, докато пиел бира.

Пивоварната „Groll“ вече не съществува. Части от пивоварната, обаче, са придобити от „Wolferstetter“ - друга пивоварна, разположена във Вилсхофен. В пивоварната „Wolferstetter“ все още се произвежда бира - „Josef Groll Pils“, в чест на създателя на бирата от вида Пилзнер.